Klaas Tjepkema bij zijn koeien.
Klaas Tjepkema bij zijn koeien. Foto:

"Nooit spijt gehad van de boerencamping"

"Alleen toerisme werkt niet, maar alleen natuur ook niet. Beide elementen hebben elkaar nodig. Teveel van het één of het ander, creëert een monocultuur. En één van de krachten van Texel is juist de grote verscheidenheid in landschap."

Dat stelt Klaas Tjepkema van Boerderijcamping De Vrije Vogel. Klaas runt het bedrijf samen met zijn vrouw Riet en dochter Annegeertje. Naast het boerenbedrijf is Klaas voorzitter van de TOP-sectie Kleine Logiesverstrekkers (KLV), geen vreemde functie. Hij was al jaren actief als voorzitter van de Vereniging Texelse Kampeer Boeren (VTKB). Bij de sectie KLV zijn zo'n 450 kleine logiesverstrekkers met niet meer dan vijftien eenheden aangesloten. "We zijn dit jaar overgegaan van eigen vereniging naar een sectie van TOP. Natuurlijk waren er wel twijfels bij de leden. 'Hoe werkt het nou met TOP?' en 'sneeuw je niet onder binnen het grote geheel?' Uiteindelijk zijn we het er over eens dat het administratief allemaal eenvoudiger is zo, de lijntjes nog korter zijn en we toch onze eigen identiteit kunnen behouden."

Educatie

Het gaat goed met de toeristische sector en zo ook met de kleine logiesverstrekkers. "Het is een brede sector. Huisjes, bed and breakfasts, bungalows. Alles met niet meer dan vijftien slaapeenheden. Het afgelopen jaar is er heel veel gezegd over met name de zogenaamde Airbnb's. Er zou een totale wildgroei zijn ontstaan en het zou totaal uit de hand lopen. De gemeente is er hard mee bezig om hiernaar te kijken en het lijkt mee te vallen. Maar we wachten de concrete cijfers nog af." Zelf heeft hij zijn agrarische bedrijf in 2000 uitgebreid met een boerencamping en heeft daar nooit spijt van gehad. "Er komen iedere keer weer andere mensen. Sommige mensen weten helemaal niets van het boerenleven, anderen weten er zelfs meer over dan jezelf. Maar ook het soort mensen dat hier komt verschilt enorm. Van mensen uit de financiële wereld, tot eilandhoppers. Het heeft ook een educatieve functie. Gasten komen echt voor de beleving. We richten ons hier niet op één doelgroep. Gezinnen met kinderen, stelletjes, iedereen is welkom." Soms leidt het boerenbedrijf ook wel tot discussie. "Dan vinden mensen het bijvoorbeeld zielig dat er ook koeien naar de slacht gaan. Ik leg dan uit dat koeien moeten kalveren om melk te produceren. Als er bij die kalveren vervolgens tien stieren zitten, ik noem maar wat, dan kun je die niet allemaal houden. Vaak hebben mensen die het boerenleven niet kennen daar dan helemaal niet aan gedacht. Je wordt het niet altijd eens, maar de discussies zijn leuk."

Veehouderij

Op het bedrijf aan de Laagwaalderweg nabij Oudeschild heeft Klaas 65 melkkoeien die sinds dit jaar allemaal met de melkrobot gemolken worden. "Je moet met je tijd mee. Onze dochter zit al in de maatschap en neemt het bedrijf uiteindelijk helemaal over. Het bedrijf moet dus toekomstbestendig zijn." We lopen om de stal heen naar de achterkant van de melkrobot die zich tussen de oude melkkuil en de stal bevindt. "Het gedeelte waar de koeien eerder werden gemolken, wordt omgebouwd tot kantoor. De computer houdt alles bij. Maar het betekent niet dat wij overbodig zijn hoor. Je moet alles blijven controleren natuurlijk. Werden de koeien vroeger twee maal per dag gemolken, nou soms wel vijf keer. De productie blijft gelijk, maar de belasting voor de dieren is een stuk minder."