Doemscenario dreigt voor Texelse vissers

"Nederlandse ondernemers moeten zich nu al voorbereiden op het slechtste Brexit scenario en kijken of ze hun handel met Groot Brittannië kunnen missen. Dat zegt algemeen directeur Cees Oudshoorn van VNO-NCW en MKB Nederland.

Als het scenario waar Oudshoorn rekening mee houdt bewaarheid wordt, is dat een enorme klap voor de Nederlandse visserij. Maar liefst 46 procent van de totale Nederlandse vangst komt uit Britse wateren. In een item van 1Vandaag waarin Oudshoorn zijn uitspraken doet, komt ook Maarten Drijver aan het woord. Naast voorzitter van VisNed is hij ook mede-eigenaar van de TX38. Tachtig procent van hun vis komt uit Britse wateren en zij zijn niet de enige Texelaars die veelal de Britse wateren opzoeken. Als het komt tot een zogenaamde 'Harde Brexit' zijn de druiven zuur. "Een harde Brexit betekent in feite dat er een handelsmuur tussen Groot Brittannië en de Europese Unie komt. Nederland wordt daarbij relatief hard geraakt. Groot Brittannië is onze tweede handelspartner, na Duitsland. We hebben daar 170 miljard euro aan investeringen, we exporteren jaarlijks voor 50 miljard naar Groot Brittannië, wat inkomen genereert voor zo'n 300.000 Nederlandse gezinnen", stelt 1Vandaag.

De uitspraken van Oudshoorn mogen gerust verontrustend genoemd worden. De directeur zit dicht op het vuur en was ten tijde van het interview net terug van een bezoek aan de Britse premier May. Hij was daar samen met veertien andere Europese ondernemersorganisaties. Ze waren daar omdat ze zich zorgen maken over de Brexit-onderhandelingen.

De Britse vissermannen zien de buitenlandse vissers liever vandaag dan morgen vertrekken. De lobby vanuit die sector voor de Brexit was dan ook groot. Drijver is bang dat de visserij gebruikt wordt als wisselgeld in de Brexit-onderhandelingen.

Gelukkig was er echter ook goed nieuws. De pulsvisserij kreeg deze week een steuntje in de rug. Maar als de voltallige Europese Commissie over een maand of twee tegenstemt, zijn de pulsvissers weer terug bij af. "Daarom doen we er ook alles aan om ze er van te overtuigen", stelt Maarten Drijver.

De Britse premier geeft aan net als de Nederlandse ondernemers te hopen op een Brexit waarbij er op handelsgebied zo weinig mogelijk verandert. "Ze wil na de uittreding uit de EU in maart 2019 een overgangsperiode van twee jaar om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen", stelt 1Vandaag.