Gepersonaliseerd

leren moet wennen

Over gepersonaliseerd leren op OSG De Hogeberg is het nodige te doen. In dit systeem werken scholieren meer autonoom en volgt elke leerling een eigen ontwikkelingslijn. Volgens bestuur en directie een voorwaarde voor behoud van een zelfstandige school, een aantal scholieren worstelt met de vrijheid en voor een aantal ouders een bron van zorg.

"Onbekend maakt onbemind", zegt rector Marcella Engbrenghof. "Het is een heel andere manier van leren, dat moet wennen. Logisch, ouders waren gewend aan de klassikale aanpak. Veel leerlingen ervaren de autonomie als prettig. Maar ik begrijp ook de ouders, die ons weten te vinden met hun zorgen. Want voor een aantal leerlingen pakt het (nog) niet uit zoals we willen. Maar hoewel we nog maar kort bezig zijn en de lat hoog hebben gelegd, toch al een groot succes. We blijven de kwaliteit nauwgezet volgen en vergelijken de resultaten met vorig jaar. We zien dat de opbrengsten beter worden en dat kinderen meer plezier hebben om naar school te gaan. Want veel pubers vinden school sowieso niet leuk. Veel docenten zeggen ook: Wacht even, ik geef al 30 jaar les. Ook voor hen is het anders. Maar ieder kind verdient deze persoonlijke aandacht."

Gepersonaliseerd leren is een voorwaarde voor behoud van de zelfstandige school bij een krimpende aantal leerlingen (nu 830, in 2025 circa 600). "Als het gaat om instructie geven, dan maakt het aantal leerlingen niet uit. Daar is winst te behalen als we met minder docenten les geven. Bij het verwerken zitten docenten in de ondersteuning. Om onderwijs in de volle breedte te houden, worden de klassen te klein. Er komt meer flexibiliteit. Leerlingen, bijvoorbeeld op de Havo, die goed zijn in wiskunde, kunnen dit vak op termijn op VWO-niveau te volgen. Zo komen er allerlei varianten. Alleen komt dat momenteel niet op het diploma tot uiting, dat geldt nog voor het laagste niveau waarop je examen doet." De rector heeft er over gesproken met de inspecteur generaal. Bedoeling is een certificaat aan het diploma te koppelen.

Inmiddels is duidelijk dat bepaalde leerlingen (nog)niet gedijen in het systeem van gepersonaliseerd leren. "In die gevallen nemen we de regie over en bepalen wij wat de leerling gaat doen." Graadmeter daarbij zijn de behaalde cijfers. Bedoeling is dat als die weer boven een bepaalde grens komen, de leerling weer meer zelfstandigheid krijgt. Bij hoeveel leerlingen de teugels worden aangehaald, kon Engbrenghof woensdag niet zeggen.

De rector is benieuwd naar de uitkomst van een enquĂȘte onder alle leerlingen, over het werken met de systemen (portal) en alles wat daar mee te maken heeft.