De OSG aan de Haffelderweg in Den Burg.
De OSG aan de Haffelderweg in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Zelfstandige OSG die samenwerking zoekt

OSG De Hogeberg die per 1 september 2018 verzelfstandigt en gaat samenwerken met onderwijsinstellingen in de Kop van Noord-Holland.

Dat is het advies dat het college van b en w voorlegt aan de gemeenteraad. Volgens deze intentieverklaring verzelfstandigt de OSG binnen een op te richten stichting voor openbaar onderwijs en wordt de intentie uitgesproken per 1 september 2018 (uiterlijk 1 januari 2019) te komen tot formele samenwerkingsafspraken met onderwijsinstellingen bovenin de Kop van Noord Holland over onderwijskundige- en bedrijfsmatige samenwerking.

Het college volgt hiermee de conclusies en aanbevelingen in het Adviesrapport (Bestuurlijke) Toekomst OSG De Hogeberg, opgesteld door Hans van Ganzewinkel Advies. Een onderzoek met als doel helder te krijgen wat er nodig is om OSG De Hogeberg als brede scholengemeenschap in stand te houden.

De belangrijkste conclusie van het advies is dat het mogelijk is om de OSG als brede scholengemeenschap in stand te houden (ook na 2025, het richtjaar van het rapport). De opstellers constateren verder dat de OSG op de goede weg is. Zij geven onder meer aan: "De financiƫn zijn op orde gebracht. Het sociaal plan voor de getalsmatige inkrimping is vastgesteld in overleg met de vakorganisaties. De school werkt intensief aan de invoering van een innovatief onderwijsconcept, dat de basis moet vormen voor de instandhouding van de kwaliteit en de breedte van het aanbod, ook met een kleiner aantal leerlingen. Voor specifieke thema's wordt de samenwerking gezocht met besturen in de regio en op landelijk niveau".

Beide intentieverklaringen zijn bedoeld om de toekomst van OSG de Hogeberg als brede scholengemeenschap op Texel te kunnen waarborgen. De gemeenteraad besluit op 20 december over deze intenties. Burgemeester Uitdehaag: "De OSG is essentieel voor ons woon en- en werkklimaat op Texel. De school is kansrijk - aldus het adviesrapport - en daar is door de medewerkers en de schoolleiding de afgelopen periode hard aan gewerkt. Het is nu zaak om de juiste vervolgstappen te zetten". Voor de verzelfstandiging wordt een stichting openbaar onderwijs opgericht. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door een rector-bestuurder en een Raad van Toezicht. De RvT zal bestaan uit vijf personen, waarvan er minimaal twee van Texel afkomstig moeten zijn en twee van het vaste land. De raad moet wel jaarlijks goedkeuring verlenen aan de begroting en de jaarrekening.

Het advies wordt beschouwd als markering van het einde van een ingrijpende periode voor de OSG. Een periode die startte in 2013 met onderwijskundige en financiƫle problemen op de school, gevolgd door de werkzaamheden van de verandermanager met als resultaat de Nota Toekomstvisie OSG De Hogeberg, het niet doorgaan van de bestuurlijke fusie met Scholen aan Zee en de verdere onderwijskundige en bedrijfsmatige 'wederopbouw' onder de nieuwe rector. Meer op pagina 13.