Overleg in de stal.
Overleg in de stal. Foto: De Waddel

Hogebergboeren nemen het op voor weidevogels

De boeren op de Hogeberg hebben het initiatief genomen om maatregelen te nemen die een positieve invloed kunnen hebben op de weidevogelstand in het gebied.

Vooral de lieuw (scholekster) is een vaak geziene gast op bijvoorbeeld de tuinwallen. Afgelopen voorjaar werden door Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging De Lieuw nog 111 nesten van deze soort geteld op de Hoge Berg. Het broedsucces van deze soort is echter, zoals in vrijwel alle andere weidevogelgebieden de afgelopen tientallen jaren verslechterd. Dat geldt voor zowel de natuurgebieden als de agrarische gebieden.

Dit gaat de Hogebergboeren aan het hart. Zij willen hun steentje bijdragen om de populatie in de benen te houden. Als startsein hebben de boeren een bijeenkomst belegd waarbij deskundigen van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De Lieuw, Vogelwerkgroep en een buurtbewoner aanwezig waren. In goede harmonie zijn afspraken gemaakt over te ondernemen acties.

Acties voor het komende broedseizoen zijn het uitrijden van ruige mest, het aanleggen van beschermstroken voor kuikens en het zorgen voor mozaïekbeheer ofwel afwisseling van perceelgebruik. Tevens wordt getracht de predatie door huiskatten te minimaliseren door de buurt te informeren over het belang van het 's nachts binnenhouden van een huiskat in de broedtijd (half maart-half juli).

De verdroging binnen het gebied is algemeen genoemd als probleem voor de weidevogels. In een vervolgbijeenkomst waar ook het Hoogheemraadschap en een afvaardiging van Texel Water aan tafel gevraagd worden, gaan hiervoor oplossingen gezocht worden. De boeren zullen in het komende jaar waar mogelijk het water vroeg in het voorjaar opzetten door middel van stuwen. Ook het bekijken of door vaker terugzetten van bijvoorbeeld boomsingels, het gebied minder aantrekkelijk gemaakt kan worden voor predatoren als zwarte kraaien vraagt meer voorbereiding.

Monitoring is van belang om het effect van de maatregelen te kunnen beoordelen. Voor deze monitoring worden deskundigen gezocht die enerzijds de nesten in kaart brengen en anderzijds de stand van de kuikens bijhouden. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Jan-Willem Bakker van De Waddel (0222-322337).