Leerlingen van OSG De Hogeberg, hier zelfstandig aan het werk, hebben meer autonomie gekregen.
Leerlingen van OSG De Hogeberg, hier zelfstandig aan het werk, hebben meer autonomie gekregen. Foto: Gerard Timmerman

Zelfstandige school gaat samen verder

"Een bijzonder en mooi moment", omschrijft burgemeester Michiel Uitdehaag de voorgenomen verzelfstandiging van OSG De Hogeberg. Daarbij gaat de school een samenwerkingsverband aan met onderwijsinstellingen uit de Noordkop.

Voor verzelfstandiging zijn meerdere redenen. Uitdehaag: "Een college dat een voortgezet onderwijs school bestuurt is niet meer van deze tijd. Als gemeentebestuur hebben we zóveel andere taken, dat we er nooit zoveel aandacht aan kunnen besteden als het onderwijs verdient. Het maakt het ook ingewikkeld als je met andere partijen in gesprek gaat." Zelfstandig, maar niet alleen, is het credo. Bedoeling is dat de OSG een samenwerkingsverband aangaat met scholen uit de Kop van Noord-Holland. "Samenwerking in behoud van kwaliteit, trainingen, cursussen, onderwijskundige en andere ontwikkelingen, personeelsadministratie en bedrjifsvoering. Als gemeente hebben we daarvoor de expertise niet. Maar we zien wel de kwetsbaarheid van de school en de noodzaak om met andere partijen in gesprek te gaan." Belangrijk aspect is de financiering van de school. "Het Rijk had plannen om dat flink op de schop te nemen, als politiek is het voor ons een belangrijke taak om te zorgen dat dit niet gaat gebeuren. Ik ben optimistisch gestemd dat de herverdeling positief zal uitpakken."

Belangrijke randvoorwaarde is dat de school er goed voor staat. Onderwijstechnisch en financieel. "Die randvoorwaarden zijn goed ingevuld." Belangrijke stap is volgens rector Marcella Engbrenghof de invoering twee jaar geleden van het gepersonaliseerd leren. "Het geeft een bepaalde dynamiek in de school. We zijn er nog niet, daarvoor hebben we de komende jaren nodig. Maar de Onderwijsinspectie en het adviesbureau heeft er voldoende vertrouwen in dat we uitkomen waar we willen." Ze ziet zich daarin bevestigd door de komst van scholen uit onder meer Zeeland. "Ook zij kampen met krimp en komen bij ons kijken hoe wij het doen." Nu zitten er op OSG De Hogeberg nog 830 leerlingen, maar de verwachting is dat in 2025 stabiliseert op 600. Om op die schaalgrootte levensvatbaar te zijn, is gepersonaliseerd leren een voorwaarde. Uitdehaag: "Besef dat we op landelijke schaal iets bijzonders doen. In korte tijd is een enorme omschakeling ingezet, noodzakelijk om in de volle breedte en lengte te kunnen voortbestaan."

De kwaliteit van het onderwijs staat of valt met die van de docenten. Ook daar zijn flinke stappen gemaakt. Engbrenghof: "Op twee na, die dit jaar nog examen doen, heeft iedereen de bevoegdheid om voor de klas te staan." Op het gebied van bedrijfsvoering zijn prognoses bijgewerkt, de meerjarenbegroting op orde gemaakt en is een bestuursformatieplan opgesteld, om alles om goed te kunnen sturen."

Samenwerking is wegens meerdere redenen noodzakelijk. Met Scholen aan Zee, Stichting Samenwerking Scholen en het ROC uit de Noordkop. "Op bestuursniveau, waar we zaken afspreken, bedrijfsvoering en op inhoud. Het is bijvoorbeeld moeilijk om aan docenten Engels en wiskunde te komen. Voor alle scholen in deze regio. Het wordt makkelijker als je docenten kunt delen. Ook kunnen we de technische campus in Den Helder beter benutten." Verplichte vakken blijven, maar Frans wordt in de onderbouw Mavo en in 4 VWO niet meer gegeven, muziek is dit schooljaar vervallen. "Over muziek zijn we wel in gesprek met Artex. Met behulp van teleleren worden vakken als Latijn, Frans en en Filosofie straks wel (weer) mogelijk."