Nu eens goed nieuws uit Brussel voor de Texelse vissermannen

Goed nieuws voor de Texelse vissermannen. De visserijcommissie van het Europees Parlement heeft gisteren vóór het toestaan van de pulsvisserij gestemd.

De pulskor is een alternatief voor de boomkor, waarbij zware kettingen over de zeebodem slepen. De voordelen zijn volgens de Nederlandse Vissersbond minder verstoring van de zeebodem, veel lager energieverbruik en minder bijvangst. In plaats van wekkerkettingen die over de bodem slepen zoals bij de gangbare boomkorvisserij, wordt de vis opgeschrikt door stroomstootjes (pulsen) die worden afgegeven via strengen van elektroden. De pulskorvisserij is met name gericht op de platvis tong, met als bijvangst schol.

Het is een meevaller voor de Texelse vissermannen die gebruik maken van deze techniek. De Texelaars stonden aan de wieg van de ontwikkeling van de nieuwe methode. Tot dan toe werd alleen het 'wekkervissen' toegepast, waarbij sleepnetten over de bodem trekken. In totaal hebben 84 Nederlandse schepen een ontheffing van het verbod om op deze manier te te vissen. In de nieuwe verordening, waarover de visserijcommissie dinsdagmiddag sprak, wordt pulsvisserij wel toegestaan.

Het betekent niet dat de zorgen voorbij zijn, ook het Europese Parlement moet er nog over stemmen. Uiteindelijk moet het voltallige Europees Parlement een besluit nemen over de toekomst van de pulsvisserij. "Het zou desastreus zijn voor de vloot op Texel. Dan moeten we terug naar wekkervissen en dat zou een hoop extra brandstof kosten. Bovendien krijg je dan weer discussie over bodemberoering. Ik moet er niet aan denken", vertelt Maarten Drijver, voorzitter van VisNed Nederland aan mediapartner NH Nieuws.

Actualiteiten over de visserij en de Brexit staan op pagina 13.