Koster Chris Peters bij de kerk in De Waal waar hij het kistje met botten vond.
Koster Chris Peters bij de kerk in De Waal waar hij het kistje met botten vond. Foto: Bron: documentaire "Piet is weg".

Raadsel over gevonden kistje met botten en schedel uit de wereld

Het raadsel rond het kistje met beenderen en een schedel die koster Chris Peters op de begraafplaats in De Waal vond, is uit de wereld.

De koster deed de lugubere vondst begin september op zijn wekelijkse rondje, tussen de struiken bij de kerk. Beenderen en een gebarsten schedel, de aarde er nog aan. Wat er op zou wijzen dat de betreffende persoon geen natuurlijke dood is gestorven. Het kistje moest bewust op die plek zijn neergezet. Waar de beenderen vandaan kwamen was niet bekend en ook de naam van de vinder stond er niet bij. De botten zaten wel in een mooi afgewerkt houten kistje, vertelt Peters.

Hij meldde zijn vondst bij de politie, die het kistje heeft opgehaald. Maar hij hoorde er sindsdien niets meer van. Peters, ook koster van de kerk van Den Hoorn, was al geïnterviewd voor de documentaire "Piet is weg", over de verdwijning in 1987 van Piet Beentjes, nadat hij het laatst was gezien op Texel. Het verhaal over Beentjes, dat tot de aanloop naar de uitzending tamelijk onbekend was op Texel, begon steeds meer rond te zingen over het eiland. Op advies van iemand stuurde Peters filmmaker Jaap van Hoewijk een mailtje over de vondst. Misschien was er wel een link tussen het kistje met botten en die oude vermissing. Van Hoewijk, die een jaar aan de documentaire heeft gewerkt, kwam wederom naar Texel en filmde Peters en de vindplaats. Dit fragment kon niet meer aan de film worden toegevoegd, maar is via de website www.2doc.nl. te zien.

Het kistje met botten werd landelijk nieuws, "Texel vraagt zich na de lugubere vondst af: is dit de schedel van de al 30 jaar vermiste Piet Beentjes?", kopte de Volkskrant. Maar inmiddels is duidelijk dat de stoffelijke resten niets te maken hebben met de verdwijning in 1987. De botten zijn tevoorschijn gekomen bij de restauratie van de oude pastorie vlakbij de Waalder kerk. Maar de koster was daar een tijd lang niet van op de hoogte. Het kistje was er neergezet, zonder dat dit aan hem werd gemeld.

Chris Peters betreurt het misverstand. "Het is helaas zo gegaan, met de kennis van nu had ik anders gehandeld."

Bekend is inmiddels ook dat de politie de beenderen heeft laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat heeft vastgesteld dat het om resten van verschillende mensen gaat en ook van een dier. Vermoedelijk stukken ouder dan 1987, het jaar van de verdwijning.

Als de politie het kistje met botten vrijgeeft, zullen deze volgens Peters in De Waal worden herbegraven.