Terwijl zijn surprise-verjaardagsfeest wordt voorbereid praat Valerio Zeno met Daan en zijn vriendin Lyan Betsema.
Terwijl zijn surprise-verjaardagsfeest wordt voorbereid praat Valerio Zeno met Daan en zijn vriendin Lyan Betsema. Foto: Stefan Krofft

Daan Witte in 'Over mijn Lijk'.

Op NPO 1 is donderdag 30 november de eerste tv-uitzending te zien van het programma 'Over mijn Lijk' met daarin onder andere Daan Witte uit Oudeschild. In het programma worden jongeren gevolgd die ongeneeslijk ziek zijn en dus nog maar een beperkte tijd te leven hebben.

In april 2015 is Daan, tot dat moment een gezonde Texelse jongen van 17, geopereerd aan een hersentumor. Na onderzoek van de verwijderde tumor heeft hij gehoord dat het de meest agressieve variant betrof waarbij geen genezing mogelijk was. De gemiddelde overlevingstijd is slechts een jaar. Het programma gaat over hoe je ermee om gaat als je dat te horen hebt gekregen en hoe je de tijd invult die je nog hebt. In november 2016 is Daan benaderd door een redactrice van Skyhigh TV, het productiebedrijf dat het programma maakt voor BNN. Na een periode van bedenktijd en een eerste kennismaking via Skype heeft Daan besloten dat hij graag mee wilde doen om te laten zien dat je ook in een situatie als deze moet proberen om positief in het leven te staan en te genieten van de tijd die je nog hebt in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten. Een tweede overweging was dat, zoals hij het zelf zei tegen zijn naasten: "jullie dan in ieder geval nog een mooie herinnering hebben aan mij." En natuurlijk was het naast het ziek zijn voor hem ook een leuke afleiding. Hij vond het ook belangrijk hoe zijn ouders, zus en vriendin dachten over zijn deelname. Na een screentest bij hem thuis samen met vriendin Lyan en overleg tussen Skyhigh en BNN kwam er groen licht. De familie is heel tevreden over de integere en persoonlijke manier van werken van de programmamakers. Naast presentator Valerio Zeno kwam altijd de redactrice mee die als aanspreekpunt fungeerde voor Daan en zijn familie en werd er zoveel mogelijk geprobeerd om dezelfde regisseur en camera- en geluidsman te sturen. Alle uitzendingen werden ruim voor de uitzenddatum toegestuurd, zodat er nog onjuistheden uitgehaald konden worden en zelfs over de inhoud en de gekozen verhaallijn is nog deze week bij de ouders van Daan thuis overleg geweest. Daarbij was onder andere oud-Texelse Mariska Witte aanwezig, die toevalligerwijs op dit moment tijdelijk als eindredactrice aan het programma verbonden is.

De eerste draaidag vond eind vorig jaar plaats. Daan had kort daarvoor zijn rijbewijs gehaald en rijdt in de eerste aflevering met presentator Zeno in zijn auto over het eiland terwijl ze met elkaar kennismaken. Daarvoor was zijn 'Waggie' voorzien van meerdere Go-pro cameraatjes om het gesprek vast te leggen. Aansluitend volgt een indringend gesprek met Daan bij het strandje bij de Waddenhaven, waarna ze Lyan samen van school ophalen bij de OSG in Den Burg. Een gesprek met hen beiden bij Daan thuis is in aflevering twee te zien. Verder is er gefilmd in de keet waar hij met zijn vrienden een biertje drinkt en bij de Meierblis van Oudeschild. Een mooie Texelse traditie, waarvan het camerateam erg onder de indruk was. Ook was het team aanwezig op zijn twintigste verjaardag, die hij in aanwezigheid van zijn familie en vrienden heeft gevierd op 9 augustus jongstleden. Terwijl Daan nietsvermoedend was meegelokt voor een interview en een fotoshoot met Stefan Krofft op de haven werd op het grasveld voor zijn huis een grote feesttent opgebouwd en verzamelden familieleden en vrienden zich om hem te verrassen bij thuiskomst. Hij had enorm uitgekeken naar zijn verjaardag en het werd een onvergetelijke dag. Slechts twee dagen na zijn verjaardag kreeg Daan 's avonds kort na elkaar meerdere epileptische aanvallen als gevolg van groeiende hersentumoren waarna hij niet meer bij bewustzijn is geweest. Op 17 augustus is hij thuis overleden. Uit respect voor zijn wens om aan het programma mee te willen doen en om de afloop van zijn verhaal compleet te maken is er ook op de dag van de uitvaart gefilmd.

Het programma wordt steeds op donderdag uitgezonden, het begint om 22:25 uur en is te zien op NPO 1. De andere zeven uitzenddagen zijn 7, 21 en 28 december en 4, 11, 18 en 25 januari. De montage van het programma is op dit moment nog bezig, maar zoals het er nu naar uit ziet zal Daan alleen in aflevering vijf op 4 januari niet te zien zijn.