De zorgen over het uitsterven van Ouwe Sunderklaas bestaan al langer in Oudeschild. Deze foto is uit 2015.
De zorgen over het uitsterven van Ouwe Sunderklaas bestaan al langer in Oudeschild. Deze foto is uit 2015. Foto: Ed Witte

Oproep: "Adopteer een import-Texelaar"

Met de slogan "adopteer een import-Texelaar" roept een groep enthousiaste inwoners van Oudeschild Texelaars op om massaal te gaan speulen met Ouwe Sunderklaas in het havendorp. Zij maken zich zorgen over het ernstig teruglopend aantal speulers in Oudeschild.

"Waren het er vroeger misschien wel tachtig, tegenwoordig mag je blij zijn als je twintig speulers hebt", vertelt Frido Boom, schipper van de TX10. Een reden voor de teruggang hebben ze wel. "Er zijn te veel evenementen, de jeugd speult niet omdat ze liever gaan voorklazen, klazen en naklazen onder het genot van drank en de vrouwen zijn in Den Burg. Bovendien zijn er steeds meer import-Texelaars die de historie van Ouwe Sunder niet kennen, zij weten dus niet wat er allemaal gebeurt", stelt Herman Blom van de TX20 bij wie we te gast zijn aan boord.

Ideeën zat

De groep wil ervoor zorgen dat er weer volop meegedaan wordt in het dorp. Daar gaat het om. "En het is helemaal niet erg als dat om een uur of twaalf af is en men dan nog naar Den Burg gaat, daar hebben we taxi's voor op Texel. Maar het is mooi als men deze traditie in ere houdt, voor die verdwijnt. Alleen maar een gek pakje aandoen, kan ook wel bij het naklazen", stelt Willem Anton 'Kokkel' Schagen. Het plan is nu om een import-Texelaar aan de hand te nemen bij het speulen. Zelf is de groep nog op zoek naar een DDebutante.. "Schrijf dat maar met dubbel D", gooit één van de aanwezigen er even een gezond stukje platte humor in. De mannen lachen er goed om.

"Ouwe Sunder is een stuk samenzijn. Hier in Oudeschild is dat in 't Skiltje en aan de Ruyterstraat 35. Ook als het regent kunnen we droog speulen, dus dat is geen reden om af te haken. Het zou mooi zijn als ieder gewoon in zijn eigen dorp speult. Zo hoort dat', vervolgt Blom. Ideeën heeft de groep al zat, al wordt er natuurlijk niet te veel over gezegd. Het mooie van het speulen is natuurlijk wel dat je op de avond zelf moet vaststellen wat er ten tonele wordt gebracht. En het is des te mooier als het nieuws is dat de krant niet gehaald heeft, maar waarvan de Skilders weten wat er aan de hand is. "Maar het moet niet te veel op de man gespeeld worden. Dan gaat de lol er af", vertelt Barry Zegel.

Om de eilandfolklore in het dorp nog meer onder de aandacht te brengen, werd er al een bijeenkomst georganiseerd en onder de naamborden van het dorp zijn borden geplaatst (zie inzet foto). "Ouwe Sunderklaas en de Meierblis zijn de twee echt typisch Texelse evenementen. Die moeten gewoon behouden blijven. Je ziet dat de jeugd op een bepaalde leeftijd niet speult, maar die komen hopelijk later weer terug. Toch zou het mooi zijn als ze nu allemaal al meedoen. Van jongs af aan tot aan oud. Je merkt nu vooral dat de mensen die echt te oud worden, afhaken en dat er aan de onderkant weinig meer bijkomt", stelt Boom, "vroeger kwamen ook alle Wieringer kotters deze kant uit. Die tijd is geweest."

Een tip heeft de groep ook nog wel voor de gemeente. "Als er iets minder op de regelgeving wordt gehamerd, blijft het allemaal wel een stuk makkelijker."

In Oudeschild is de lobby dus al begonnen en het concept 'adopteer een import-Texelaar' is moeiteloos over te nemen door de andere dorpen. "Een soort van adopteer een zeehond, maar dan net even anders."