RvS vernietigt uiterwerkingsplan "Buurtskap De Tuunen"

De Raad van State (RvS) heeft het uitwerkingsplan voor "Buurtskap De Tuunen", de nieuwe woonwijk in Den Burg Oost, vernietigd.

Er is beroep tegen het plan aangetekend, de RvS heeft één onderdeel daaruit gegrond verklaard. Daarop is het uitwerkingsplan in zijn totaliteit is vernietigd.

Per abuis is namelijk één van de uitwerkingsregels uit het 'moederplan' (Bestemmingsplan Den Burg 2004) niet overgenomen in het uitwerkingsplan. Het gaat hier om de regel over de ontsluiting van de wijk. In het moederplan staat als voorwaarde dat de wijk van binnenuit ontsloten dient te worden door middel van ventwegen, waarbij voorkomen moet worden dat kavels rechtstreeks ontsloten worden op de Kadijksweg of Marsweg.

Nu deze regel niet is opgenomen in het uitwerkingsbesluit, is er volgens de RvS geen waarborg in het plan dat er geen kavels rechtstreeks op de Kadijksweg of Marsweg worden ontsloten en voldoet de uitwerking niet aan het Moederplan. Het college omschrijft dit als "een vormfout".

Volgens b en w is het niet nodig een herstelbesluit of een reparatieplan te maken, of een heel nieuw uitwerkingsplan. "De reparatie van de vormfout kan gebeuren via het nieuwe bestemmingsplan voor het dorp Den Burg. Het project loopt hierdoor naar verwachting dus geen vertraging op. In dit nieuwe bestemmingsplan is de gewraakte en verwarrende bepaling over de ontsluiting overigens niet langer opgenomen. Immers, in het ontwerp voor de nieuwe wijk Buurtskap de Tuunen is geen sprake van individuele opritten naar de woningen vanaf de Kadijksweg of Marsweg."