Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Wat ik zeggen wou

Keuken Gollards moet blijven!

Onlangs was ik op bezoek bij een zeer oude, maar nog scherpzinnige, dame die kampte met problemen rond haar gezondheid. Zij deed haar verhaal, maar wat haar eigenlijk het meest dwarszat was dat zij haar dagelijkse maaltijd in de Gollards niet kon bijwonen; die maaltijd is haar sociale connectie met de buitenwereld, haar dagelijkse ontmoeting met haar generatiegenoten. Het is niet alleen een kwestie van lekker eten, maar vooral ook anderhalf uur gezelligheid met haar tafelgenoten, net als zij zeer oude mensen die veelal buiten de jakkerende wereld leven, maar tijdens die samenkomst in de Gollard nog in een onmisbaar sociaal verband verkeren.

Zo is er de dagelijkse ontmoeting tussen de bejaarden die ìn de Gollards wonen, met de groep bejaarden die nog zelfstandig buiten de Gollards wonen. Voor beide groepen gewoonweg het belangrijkste moment van de dag…….

Welke onzalige leeghoofden hebben bedacht dat deze voorziening zou moeten verdwijnen? Zou de instantie die ervoor verantwoordelijk is voor het besluit dat in 2019 de Gollardskeuken verdwijnt, met mij een openbare discussie willen aangaan waarom dat nodig is? Want niemand begrijpt dat. Er komen immers alleen maar méér oude mensen bij?

Het is een schande dat de samenleving een streep zet door het enige sociale ontmoetingsmoment dat deze hoogbejaarde mensen hebben, waardoor ze in een verschrikkelijk isolement terecht komen. Wat komt er voor in de plaats? Een diepvriesmaaltijd uit de magnetron? Dat moet haast wel want Tafeltje Dek je verdwijnt eveneens.

Er zijn nog meer redenen waarom die keuken voor de ouderen bewaard moet blijven. De overheden doen tegenwoordig niet anders dan de burgers erop wijzen dat ze gezond moeten eten en verse producten moeten nuttigen. Moeten we daar dan een diepvriesmaaltijd onder verstaan? Als je als stokoud mens in je eentje woont en het hoogtepunt van je dag – een maaltijd met je generatiegenoten – wordt je afgenomen en in plaats daarvoor mag je naar de vrieskist lopen, een blok ijs eruit halen, dat in de magnetron duwen en vervolgens in je eentje wegknagen, wat zal dat doen met die mensen? Er zijn andere instanties die de gezamenlijke warme maaltijd ook hebben afgeschaft. De maaltijd is een treurig moment in de dag geworden, dat begint met het openen van de vrieskast en het uitdelen van blokken ijs.

Het besluit om de Gollardskeuken te sluiten moet zo snel mogelijk worden teruggedraaid. Er zijn allerlei kansen om deze onmisbare voorziening te behouden, bijvoorbeeld door het inzetten van jonge mensen die op Texel de nieuwe koksopleiding gaan volgen. En waarom zou het niet wat mogen kosten? Het is een kwestie van keuzes maken.

Het is dan ook van het grootste belang dat de Texelse politieke partijen zich op dit drama storten en voor de Texelse bejaarden in de bres springen en dit morbide besluit terugdraaien. Dan kan zo'n partij laten zien waar hij voor staat.

Ik hoop met deze brief een discussie in de TC op te starten, die er uiteindelijk toe zal leiden dat de keuken openblijft. Want ik kan geen andere conclusie trekken dan dat hier een groep, die zich niet kan verdedigen, door grof geld verdienende managers verschrikkelijk wordt genaaid.

Jaap Dros,

Hallerweg Den Burg

Naschrift redactie:

Het klopt dat in het eerste plan van Omring de centrale (en verouderde) keuken en de centrale eetzaal in de Gollards zouden verdwijnen. Inmiddels is er veel gesproken en een werkgroep opgericht. Omring onderschrijft het grote belang van een centrale voorziening waar verse en gezonde warme maaltijden worden bereid. Er wordt momenteel volop gerekend en getekend, de verwachting is dat er begin december meer duidelijkheid komt.