Afbeelding
Foto: Gerard Vet

Hilda Kooi leeft voort aan de Postweg

Een tragisch ongeval van 1 mei 1976 heeft een bijzonder gevolg gekregen. Op die datum overleed de 27-jarige Hilda Kooi toen zij door een auto geschept werd bij haar woning aan de Postweg 64 in Eierland. De woning heeft nu de naam van het slachtoffer gekregen.

De vrouw werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1976 tegenover haar huis afgezet. Bij het oversteken zag ze een auto over het hoofd en overleed ter plekke. Gerard Vet, een dierbare vriend van Kooi schrijft nu het volgende: "Na het verongelukken van Hilda heb ik contact gehouden met de moeder van Hilda, mevr. J. Hartog, nu 88 jaar oud, maar nog heel vitaal en wonend in Hilversum. De huidige bewoners van Postweg 64, die hier anderhalf jaar geleden zijn komen wonen, waren geïnteresseerd in de historie van hun nieuwe woning. Tijdens hun naspeuringen ontdekten zij welk een afschuwelijke tragedie zich had afgespeeld, zo lang geleden. Dit weerhield hen er echter niet van om via via contact te zoeken met de nabestaanden. In het voorjaar van dit jaar ontving mevrouw Hartog een telefoontje van Texel met de vraag of zij er bezwaar tegen zou hebben als het huis op de Postweg 64 de naam van haar dochter zou mogen krijgen en, zo ja, of zij dan bij de onthulling aanwezig wilde zijn."

De moeder wilde graag meewerken aan dit eerbetoon. Op woensdag 15 november is mevrouw Hartog , samen met haar nicht mevrouw Babs Fokke – Feenstra en Gerard Vet met zijn echtgenote naar Texel gekomen. Na een ongelooflijk hartelijke en emotionele ontvangst heeft mevrouw Hartog de plaquette onthuld.

Mevrouw Hartog: "Ik ben ongelooflijk blij en dankbaar dat mijn dochter Hilda Kooi, op het eiland ook bekend als "Voetje", op deze wijze voortleeft op het eiland".