Impressie van de vierde editie van Struûn, vrijdag, zaterdag en zondag in Den Burg.
Impressie van de vierde editie van Struûn, vrijdag, zaterdag en zondag in Den Burg. Foto's: Gerard Timmerman/Carlo Bakker

Ook schaars verlicht kan Struûn niet stuk

Drie dagen strunen van het ene podium naar het andere. Met 120 optredens op elf verschillende locaties in Den Burg viel er veel te stappen. Michelle Segers hield haar passen bij en kwam tot het verbijsterende aantal van 10355, waarmee ze een record vestigde.

De vierde editie van Struûn Texel kan de boeken in als bijzonder geslaagd. Meer dan vijfhonderd artiesten gingen er enthousiast tegen aan, de meeste bands, solisten, koren, fanfares, cabaretiers en en doedelzakspelers gaven een voorproefje van wat Texel het komend jaar op cultureel gebied te bieden heeft. Dit keer geen tenten, alle voorstellingen in cafés en andere bestaande zalen. Het beviel goed, alles stond klaar, artiesten hoefden slechts hun instrumenten aan te sluiten om te kunnen spelen. Nieuw was het Schietsportcentrum, waar tevens het Struûn-café was ingericht. Bedoeling was om vanuit het centrum met tuktuks heen en weer te rijden, maar wegens de straffe wind werd dat toch een beetje te riskant geacht. Maar ook te voet wist menigeen deze nieuwe plek te vinden. Toch werkte het weer niet tegen. kleine buien wisselden af met de zon, maar over het algemeen bleef het droog. "Perfecte struûn-omstandigheden", meldt de organisatie. De optredens in Het Glazen Paleis, met vrijdag onder meer de immer enthousiaste JugBros, trokken veel belangstelling. Publiek in het park had zich warm aangekleed. Zaterdag en zondag paradeerde de Schotse band Seandistrict Pipes & Drums door Den Burg en konden bezoekers verzoeknummers aanvragen bij De Mobiele Eenheid. De Groeneplaats trok eveneens veel bekijks. De hierop geplaatste evenemententijdlijn gaf de bezoekers een preview van de evenementenkalender van 2018. Foodtrucks voorzagen de bezoekers van lekkernijen.

Het aanbod aan optredens was zeer gevarieerd. Van een popkoor tot een verhalenverteller en van een singer songwriter tot een rockband. Keus te over dus, ieder had zijn voorkeuren en favorieten. Favoriete artiesten waren dit jaar singer songwriter Joost Wander, 55 Blues Club, The Rubies, het koor Noisy Voices, de Texelse band Tidal Waves en uiteraard Sint en Piet. De meeste cafés en zalen waren goedgevuld, in een enkel geval, zoals bij The GAF zaterdagavond in De Lindeboom, puilde de zaal uit en moesten liefhebbers in de wachtrij.

Menigeen viel het op dat de verlichting gereduceerd was. De organisatie moest in de aanloop besluiten om een groot deel van de verlichting te annuleren. De afspraken met een grote sponsor bleken niet zo waterdicht als aangenomen. "We kwamen onverwachts voor een grotere financiële uitdaging te staan, waardoor het bestuur voor een lastige keuze stond. Want we willen het festival immers gratis toegankelijk houden. We hebben daardoor moeten bezuinigen en het lichtplan moeten aanpassen. De lokale partij Lighthouse Texel heeft er gelukkig zorg voor gedragen dat er toch nog alternatieve verlichting werd geplaatst. Als organisatie kunnen we alleen maar zeggen dat we volgend jaar met man en macht ervoor gaan zorgen dat het licht uitbundiger en als vanouds terugkomt. Want licht geeft Struûn Texel kleur in november", vertelt Richard Segers, voorzitter Stichting Struûn Texel.

Struûn heeft een inmiddels een vaste plek veroverd op de Texelse kalender. Er waren veel Texelaars op de been, maar ook veel liefhebbers van buitenaf. Zonder hulp van sponsors, artiesten, vrijwilligers en bezoekers zou het niet gelukt zijn, maar bovenal de organisatie die er heel veel tijd en energie in steekt verdient een pluim. De vijfde editie staat gepland op 16, 17 en 18 november 2018.