Hanneke van Ommen
Hanneke van Ommen Foto: Jeroen van Hattum

Beleving hoeft niet gecreëerd te worden

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn bloemenwinkel aan de Burgwal. Ik vind het een fijn pand in een mooi en gezellig straatje. Ik vind het heerlijk om daar te zijn te midden van de bloemen, planten en vazen. Overdag met mijn team en de klanten en vaak ook 's avonds in alle rust mooie dingen kunnen maken voor bijvoorbeeld een uitvaart of bruiloft.

Mijn huis aan het Schilderend is ook een fijne plek om te zijn. In de loop der jaren is het steeds mooier geworden. Het is de plek waar ik lekker bij de houtkachel bij kan komen van een dag werken en op zondag weer even om mij heen kan kijken en mijn dingen kan doen.

En verder is de zee mijn favoriete plek. Eigenlijk vind ik de zee overal mooi. De grensgebieden van het water en het land. De Noordzee, het Wad, de Mok baai en de Haven.

Wat voor werk doet je op Texel?

De zee er tussen         ervoer ik als een         afgescheiden zijn

Deze maand is het acht jaar geleden dat ik met Bloem begon. Ik werkte al een aantal jaren in de bloemen en kreeg steeds meer zin om vanuit mij zelf op mijn eigen manier te kunnen werken. Ik heb toen de keuze gemaakt een bloemenwinkel te beginnen. Een keuze waar ik elke dag nog blij mee ben. Het is zo'n mooie combinatie, het werken met mensen en een vorm hebben om mijn creativiteit in uit te drukken. De mensen, de bloemen en het ondernemen zijn steeds weer inspirerend.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Veel ruimte en tijd om naast mijn werk dingen te doen op het eiland heb ik niet. Daarom zijn er veel dingen die ik graag nog zou willen doen, maar die gewoon niet kunnen. Maar dat is ook niet erg. Tussendoor gaan we graag uit eten. Een keer per week ga ik zwemmen bij Opduin met een vriendin en op zondag proberen we ook ruimte te maken om naar buiten te gaan of vrienden te ontmoeten.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

In 1989 studeerde ik af aan de Vrije Pedagogische Academie. Mijn man Michiel had aan boord van ons schip, waar we ook op woonden, een scheepsreparatiebedrijf. We zochten een plek waar we met ons schip konden liggen, waar ik op een vrije school kon werken en waar Michiel zijn bedrijf kon voeren. In de vakanties waren we met ons schip altijd het liefst op het wad. En toen er op Texel een vacature voor een kleuterjuf was, was de keuze vrij snel gemaakt. Het werd Texel.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik heb lang heimwee gehad naar het Groningerland en de stad en onze vrienden en familie aan de overkant. De zee er tussen ervoer ik als een afgescheiden zijn. Ik vond het lastig dat er zo iets bestond als een echte Texelaar en een niet echte. Gelukkig is dat veranderd en ben ik van Texel en de mensen hier gaan houden. De winkel heeft daar ook in mee gespeeld. Het is een plek waar ik zoveel verschillende, mooie en leuke mensen ontmoet. Dat voelt heel rijk.

Ik vind het bijzonder op Texel dat je elkaar steeds weer tegen komt in andere omstandigheden en op andere plekken en dat we het hier gewoon te doen hebben met elkaar op dit stukje land in zee.

Hoe beleeft u de natuur op Texel?

Ik vind de natuur op Texel prachtig. De ruimte, de weidsheid. De mooie kleuren in de lucht en op het land. De geur van de zee. Met mijn blote voeten door het water. Bramen plukken. Er zijn zoveel mooie plekken. Van de zomer waren we bij de eendenkooi van Spang. We kregen er met zijn tweeën een rondleiding door iemand van Natuurmonumenten. Dat was zo verrassend. Zomaar een onbekend mooi plekje op het eiland.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De natuur, en de ruimte die er is. Ook de ruimte voor initiatieven.

Goede herinnering aan Texel?

Ik was net bevallen van onze zoon Thijs in het Gemini ziekenhuis. Vroeg in de morgen werd ik met mijn bed naar de zaal gereden. Thijs in mijn armen en Michiel naast mij. Door een groot raam zag ik de zee en het eiland in de zon liggen. Dat was zo'n gelukkig moment, ik voelde me zo ruim en vrij.

Wat is er zonde aan Texel?

Wat ik jammer vind is dat er dat het op het moment een trend is om begrippen als sfeer en beleving bedacht in te zetten. Zo vind ik bijvoorbeeld het bord bij de boot met "Hier begint het eilandgevoel" zonde. Voor mij zelf beleef ik iets het liefst zonder dat dat voor mij gecreëerd wordt.

Zo vind ik het ook jammer, dat er vaak vanuit de toerist gedacht wordt, wat die allemaal wel of niet graag zou willen. Als ik bijvoorbeeld op vakantie in Frankrijk ben, vind ik het juist leuk om in een dorp of stad te zijn en te genieten van hoe het leven daar is. Als ik moet wachten op een vrachtwagen die aan het lossen is in een winkelstraat of op een boer die met zijn koeien de weg oversteekt, vind ik dat leuk om mee te maken. Als het allemaal geregeld zou worden opdat ik het als toerist naar mijn zin zou hebben, gaat er voor mij veel van de charme, waarom ik juist daar ben, verloren.

Wat vraagt er aandacht op Texel?

Ik denk dat dat aandacht blijft vragen op Texel. De balans tussen het leven op het eiland van de bewoners, de natuur en het verblijf van de toeristen.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Michiel, mijn man. Naast zijn eigen bedrijf is hij ook heel betrokken bij mij en mijn bedrijf. Hij gaat heen en weer tussen het ijzer en de bloemen. We kopen samen in, hij bezorgt bloemwerk, verzorgt het eten 's avonds in de winkel als ik door moet. En als ik 's avonds bel of hij even wil komen om mee te kijken, dan komt hij. Hij is echt in alle opzichten mijn maatje.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De energie is heel anders hier.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Floor Roeper. Naast haar eigen bedrijf, zorgboerderij De Tesselse Kamp, werkt zij sinds kort op de vrijdag bij Bloem. Ik vind haar verrassend in wat ze doet en hoe ze het doet. Het lijkt me leuk om haar verhaal te lezen in deze rubriek.