Het paspoort van Pieter Beentjes, fragment uit de film
Het paspoort van Pieter Beentjes, fragment uit de film "Piet is gone" Bron: Piet is gone

Documentaire over verdwijning Pieter Beentjes 30 jaar geleden

"Piet is gone" is de titel van de documentaire over Pieter Beetjes die dertig jaar geleden verdween nadat hij voor het laatst gezien was op Texel en sindsdien vermist is. Dinsdagavond is de film om 20.25 uur te zien op NPO 2.

De film van documentairemaker Jaap van Hoewijk gaat over de verdwijning van Piet Beentjes uit Heemskerk. Beentjes, toen 28 jaar, werd voor het laatst gezien op Texel in april 1987. Hij nam op de avond van 26 april de boot naar Texel. Hij zou geen kaartje hebben en liet een vreemde indruk achter toen hij vlak voor aankomst in de veerhaven van boord sprong. Zijn gangen op het eiland zijn onduidelijk. Zeker is wel dat Maarten Hoogenbosch, toen uitbater van Catharinahoeve, hem rond 21:30 uur aantrof achter een hek bij het restaurant aan de Rozendijk. "Hij lag voorover. Hij vertelde dat hij op het strand werd achtervolgd en rennend door de duinen, door sloten en de Dennen hier was gekomen. Hij was drijfnat en duidelijk in de war."

Hoogenbosch bracht hem in de auto weg. "Hij wist niet precies waar hij heen moest, maar wel ergens waarin het woord dijk zat. Toen we over de Ruigendijk reden, zei hij dat hij het wel herkende en zich verder wel zou redden. Op zijn verzoek heb ik hem daar afgezet. Hij was heel beleefd en verontschuldigde zich dat hij de auto vies had gemaakt." In de nacht die volgde troffen Cor van Heerwaarden uit Den Hoorn en zijn toenmalige partner bij terugkomst in huis Beentjes aan in hun woning. Hij was daar eten aan het bereiden. In de documentaire benadrukt Van Heerwaarden dat zij hem nog nooit eerder hadden gezien, hem beschouwden als een insluiper, wat Beentjes ook toegaf. Ze gaven hem droge kleren, waarna hij de straat op ging en verdween. Daarna is niets meer van hem vernomen.

Zijn zus Toos Beentjes heeft het nooit los kunnen laten. Om ervoor te zorgen dat hij nooit vergeten wordt, werkte ze het afgelopen jaar mee aan de documentaire over de verdwijning. Daarnaast hoopt ze dat er door de film na al die jaren toch nog nieuwe aanwijzingen aan het licht komen. De film was vrijdag te zien in theater Tuschinski in Amsterdam op het International Documentary Film Festival Amsterdam, IDFA. Kort na zijn verdwijning verscheen in deze krant een bericht over zijn vermissing, met een foto en een getuigenoproep. Zonder resultaat. De politie meldt het onderzoek nooit te hebben afgesloten, maar sprak de afgelopen weken met Texelaars die destijds contact met hem hadden of hem hebben gezien.