Achter de schermen

Getallen

We rijden met elkaar wat af tegenwoordig. Vliegen van hot naar her. Van wonen naar werk, in Den Burg, een ander dorp of aan de overkant. Zelf pendel ik elke dag heen en weer tussen Oosterend en Den Burg. Ik hoor dus bij de 63 procent van de werkende Oosterenders die het dorp verlaat voor den brode. Van de Waalders werkt zelfs 90 procent elders, Den Hoorn 59 procent en ga zo maar door. Zelfs van de werkenden in Den Burg gaat 42 procent naar elders en hetzelfde percentage komt van elders. En dan zijn er nog al die Texelaars die aan de overkant gaan te werken, terwijl andersom menig overkante zich 's morgens naar Texel laat varen voor het werk.

Hoe ik dat allemaal weet? Het staat in de onlangs verschenen atlas Texel Flows. Een boekwerk ter grootte van de ouderwetse Bosatlas, met daarin een schat aan wetenswaardigheden over Texel. Feitelijkheden. Donald de Vrind van Winkelhart van Texel hield sloeg hem maandag open op pagina 76, om het economisch belang van horeca, detailhandel en aanverwante bedrijvigheid in Den Burg te onderstrepen: jaaromzet van bijna €100 miljoen. Opgebracht door, zo lees ik in een grafiek, 750 bedrijven met samen 3250 medewerkers.

Op diezelfde bijeenkomst hoorde ik Michel Gregoire, citerend uit de Retailvisie – Voorzieningenstructuur 2025, vertellen dat toeristen hier jaarlijks €700 miljoen uitgeven. De cijfers zijn al een paar jaar oud, dus het miljard kruipt wellicht naderbij. Een astronomische bedrag, waarom dan zó gekonkel in Den Burg, waarvan je veronderstelt dat er scheppen geld worden verdiend, over die nieuwe reclamebelasting?

Kloppen die getallen wel? Want als ik de omzetcijfers in de atlas Texel Flows optel (toerische indrustrie en landbouw), kom ik voor heel Texel op een jaaromzet van circa €300,- miljoen. Dat is me nogal een verschil met de Retailvisie. Waar komt dat vandaan? De Atlas is geschreven door (ex-)studenten van de TU in Eindhoven. De Retailvisie door Majolée RetailVastgoedAdvies en WPM Research & Consultancy. Knappen koppen allemaal, zou je zeggen. Er wordt verwezen naar allerlei bronnen, CBS en noem maar op. Maar concreet werd het allemaal niet.

Ook een ondernemer uit Den Burg bij wie ik te rade ging, kon me geen uitsluitsel geven. Maar ik geef de hoop nog niet op.

Gerard Timmerman