Binnenkort meer duidelijkheid over nieuwe bestuursvorm OSG

Er komt naar verwachting binnenkort duidelijkheid over een nieuwe bestuursvorm voor de OSG in Den Burg.

Dat liet burgemeester Michiel Uitdehaag doorschemeren tijdens de afgelopen raadsvergadering waarin de raad de begroting van de OSG goedkeurde. Het bestuur van de OSG valt nu nog onder het college, maar die constructie heeft zijn langste tijd gehad. Texel is één van de laatste gemeenten in Nederland waar het voortgezet onderwijs onder de gemeente valt.

Welke bestuursvorm voor ogen is, is nog niet openbaar. De medezeggenschapsraad van de OSG moet zich er eerst nog over uitlaten, voordat het naar de gemeenteraad gaat. Het ziet er wel naar uit dat het een bestuur buiten de gemeente gaat worden. Uitdehaag merkte tijdens het vaststellen van de begroting van de OSG op, dat de raad mogelijk een "historische beslissing" had genomen en dus mogelijk voor de laatste keer de begroting van de OSG had vastgesteld.

Het was tot anderhalf jaar geleden de intentie dat de OSG en Scholen aan Zee in Den Helder een bestuurlijke fusie zouden aangaan. In maart 2016 trok Scholen aan Zee de stekker uit het proces met destijds de verklaring een 'positieve grondhouding' bij de OSG te missen. Veel medewerkers van de school hadden hun kanttekeningen bij een bestuurlijke fusie met Scholen aan Zee gemaakt. Na het stopzetten van het proces lag de bestuurlijke toekomst van de OSG weer open.

Tot 2009 was het bestuur van het basisonderwijs op Texel ook nog in handen van het college, maar dat werd in 2008 verzelfstandigd. De basisscholen vallen sinds 2009 onder de stichting Schooltij. Er werd destijds voor gekozen de OSG wat langer bestuurlijk bij het college te laten vanwege de verbouw en nieuwbouw die toen aan de Haffelderweg gaande was.