Evaluatie verlichting: overwegend positief

Experimenten met 'glow in the dark-verlichting' op het fietspad in De Waal, een beter verloop vanuit de dorpen het donkere buitengebied in en mogelijke aanpassing van de manier van verlichten van de verdrijvingsvlakken op de Pontweg.

Het waren zaken woensdagavond, toen raads- en commissieleden werden geïnformeerd over de evaluatie van het verlichtingsplan. De gemeente heeft uitgebreid de tijd genomen om te evalueren en sprak met dorpscommissies, hulpdiensten, Stichting Integratie Gehandicapten Texel, de Texelse afdeling van Veilig Verkeer Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, TOP, de VVV en de vereniging van strandexploitanten. De geluiden die de gemeente ontving, waren overwegen positief wat niet wil zeggen dat er geen kritiek is. Zo klinken er nog steeds geluiden uit bepaalde dorpen om de verlichting in de woonwijken weer aan te zetten. "In De Koog zijn er veel b&b's. Zij hebben bijvoorbeeld gevraagd om één lantaarnpaal per straathoek. Deze hoeft niet vol te branden, maar kan als oriëntatiepunt dienen", liet de verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente weten.

Aandacht werd er vanuit verschillende stakeholders ook gevraagd voor de Pontweg en de Postweg. De belijning is met name bij nat weer slecht zichtbaar. Volgens de verantwoordelijke ambtenaar heeft dit vooral te maken met het staat van het Texelse asfalt. "Verf die je op dat wegdek aanbrengt, is zo weer weg. Een belijning van thermoplast zou beter werken, maar over het onderhoud van de wegen, praat de raad volgend jaar." Klachten kwamen er ook vanuit de hulpdiensten. Een combinatie van hoge snelheden, regen en slechte belijning zorgen voor lastige situaties. Eén van de aanwezigen vroeg zich af of de verlichting niet aangezet kon worden bij een calamiteit middels een speciale knop. De verlichting is immers op afstand regelbaar. De verantwoordelijke ambtenaar liet weten dat dit niet tot de mogelijkheden behoort.

Na het overleg met de stakeholders zijn er een aantal wenselijke aanpassingen. Zo gaat er gekeken worden naar de anwb-borden die boven het schijnsel van de koplampen zitten. Door de verdwenen lantaarnpalen zijn deze borden niet tot slecht zichtbaar. Als de proef met de glow-in-the-dark-verlichting slaagt, brengt deze mogelijk een oplossing voor het fietspad tussen De Koog en Den Burg. De randen van de fietspaden zijn slecht zichtbaar voor fietsers, zeker met het tegenlicht van tegemoetkomende auto's.

"Je houdt nooit iedereen tevreden. We hadden een straat waar een flink aantal bewoners meer licht wilde. Dat hebben we toen gedaan. Toen belde andere bewoners met de vraag waarom er zoveel licht was. Mijn aanbeveling aan het college zal niet zijn om de verlichting in de woonwijken weer aan te zetten. Maar uiteindelijk moet de raad daar iets over zeggen", aldus de verantwoordelijke ambtenaar. Sinds het instellen van het lichtplan eind 2015 kwamen er 289 klachten binnen, waaronder 84 over teveel licht en 65 over te weinig licht.