Frank Kingma, Eric Hercules, Michel Gregoire, Ruurd Eijzinga en Reinier van der Veen ondertekenen het convenant.
Frank Kingma, Eric Hercules, Michel Gregoire, Ruurd Eijzinga en Reinier van der Veen ondertekenen het convenant. Foto: Job Schepers

Plannen in De Koog naar uitvoeringsfase

Er waren flink wat hobbels te nemen en wethouder Eric Hercules gaf aan dat ook hij wel even getwijfeld heeft of het wel goed ging komen, maar de plannen tot revitalisatie van De Koog lijken nu daadwerkelijk van de grond te komen.

De partijen die gezamenlijk werken aan Planet De Koog zijn er namelijk uit. TOP, ondernemersvereniging Koog aan Zee, de verenigde exploitanten, dorpscommissie en de gemeente hebben gezamenlijk een wensbeeld vastgesteld voor de verbetering van de uitstraling van serres, terrassen, reclame en openbare ruimte in het centrum van De Koog. Zij ondertekenden woensdag in bar & restaurant Eigeweis aan de Dorpsstraat in De Koog een convenant met daarin de gemaakte afspraken.

Meer ingetogen

Bedoeling is dat de Dorpsstraat dé bruisende straat van Texel in het duindorp De Koog wordt. "Een straat met open terrassen waarbij gasten voldoende beschermd zijn tegen zeewind. De serres, overkappingen en terrassen zijn gemaakt van kwalitatief goede materialen en vakkundig afgewerkt. De reclame is meer ingetogen. De entree van De Koog (inclusief De Brink) krijgt het karakter van een duinachtig landschap en is een belangrijk onderdeel van het rondje naar het strand. Een mooie boom en een zitbank geven levendigheid in het midden van het Dorpsplein." In totaal staan er zestig regels en wensen in het wensbeeld.

Naast mooie afspraken, zijn er ook concrete plannen. Zo is het de bedoeling dat de aanbesteding van De Kop Zuid (omgeving Paul Patat en de Brink) in december wordt gestart. Daarnaast komt er een naaldboom omringd met banken op het dorpsplein van de badplaats. De Brink krijgt een ander uiterlijk, maar behoudt wegen aan weerszijden van het water. Het water aan de Brink wordt verlengd en bij de entree van de Dorpsstraat komt een bruggetje. De bocht op de hoek wordt aangepast. "We beseffen dat veel gevraagd wordt van de exploitanten. De gemeente is dan ook bereid om tot een maximum van €10.000,- per winkel/horecabedrijf bij te dragen", stelt Bart Klaver, projectleider Planet De Koog van de gemeente. In totaal wordt er door de gemeente €250.000 geïnvesteerd in de bijdrageregeling. Snelheid is dus geboden, wanneer de eerste 25 ondernemers een plan hebben waarbij ze voldoen aan de voorwaarden en de volle €10.000 binnenhalen, is het geld snel op. De eerste ondernemers hebben zich inmiddels gemeld. In De Koog is men sinds 2015 bezig met de plannen. Met name aan het aantal reclameborden is gewerkt en het dorp heeft al duidelijk een minder rommelig karakter. Deze lijn wordt de komende jaren doorgetrokken. Speciale dank was er tijdens de ondertekening voor Reinier van der Veen. De kersverse voorzitter van de ondernemersvereniging was al langer actief om de ondernemers op één lijn te krijgen. "En het is lastig. Bijna iedere ondernemer moet wel iets inleveren. Maar het besef is er dat dit ten goede komt aan het dorp. Vanaf begin volgend jaar gaat er ook echt gehandhaafd worden op de huidige regels. De nieuwe regels moeten nog goedgekeurd worden door de raad." Een greep uit de uitgebreide wensenlijst: serres dienen een minimale afstand tot de goot te bewaren van anderhalve meter en moeten op eigen grond staan; serres hebben een maximale hoogte van 3,5 meter, borstweringen van serres hebben een maximale hoogte van 85 centimeter en de kermis gaat naar het daarvoor bestemde evenemententerrein achterop de parkeerplaats aan de Nikadel. Ook moet de regel dat er niet bevoorraad mag worden na 13:00 uur in de Dorpsstraat weer gehandhaafd worden.