De explosieven worden tot ontploffing gebracht.
De explosieven worden tot ontploffing gebracht. Foto: Sytske Dijksen

Explosieven tot ontploffing gebracht op De Hors

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft dinsdagochtend een paar explosieven tot ontploffing gebracht op het zuidpuntje van de Hors. Het ging om twee brisantgranaten met een kaliber van 20 mm.

Kleine granaten, maar volgens de EOD wel gevaarlijk als de ontsteking aangeraakt zou worden. Het waren vermoedelijk nog wat oude granaten uit de Tweede Wereldoorlog die bloot zijn komen te liggen. De EOD kwam in actie, nadat ze meldingen over de granaten had ontvangen.

Daarnaast lag er op de Hors ook een zogeheten smokefloater, een seinartikel dat in de scheepvaart wordt gebruikt om signalen mee af te geven. Smokefloaters bevatten fosfor en dat is gevaarlijk als het met de buitenlucht in aanraking komt. Dat object werd eveneens tot ontploffing gebracht.

Er lag mogelijk nog een explosief bij de waterlijn, maar hoe dat is afgelopen is niet bekend. De EOD zou er nog nader onderzoek naar doen als het beter toegankelijk zou zijn. Er worden langs de kust en op de Hors wel vaker explosieven van vroeger gevonden.