Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Twijfel

Het was afgelopen week weer toetsweek op de OSG. Dit houdt in dat je als leerling talloze uren in je eentje lerend doorbrengt. Veel leerlingen hebben huiswerk en het leren van de stof wekenlang voor zich uit geschoven en zijn vaak tot diep in de nacht hiermee bezig.

Deze eenzame uren zijn altijd een goede voedingsbodem voor twijfel. Elke keer dat je een som fout hebt, begrippen niet snapt, of je met je handen in het haar voorovergebogen over je wiskunde boek zit, kruipt deze twijfel omhoog.

Voor elke leerling is deze twijfel anders. Bij mij gaan vragen als "ben ik wel goed genoeg voor het VWO?", "verspil ik niet gewoon twee jaar met VWO?", "straks haal ik mijn examen niet", "Ik kan een toetsweek al niet normaal plannen, laat staan een examenperiode", door mijn hoofd. Maar er zijn ook klasgenoten die zich in de appgroep van onze klas afvragen waar ze het allemaal voor doen. "Ik werk me helemaal te pletter om later een goede baan te kunnen krijgen, maar waarom doe ik dat eigenlijk? Waarom is een goede baan zo belangrijk?"

Hoe gek het ook mag klinken, deze twijfel heeft denk ik ook nog een klein voordeel. Het is namelijk de twijfel die ons door laat gaan. Het houdt mij tenminste aan het werk. Want het werkt wel effectief tegen verveling. Lang leren is een verschrikking. Maar als je regelmatig twijfelt over je eigen kwaliteiten sta je daar niet meer bij stil.

Elias Marseille