Wat lost nee tegen Centrumfonds op?

Bedrijven die de overheid bijna smeken om belasting te heffen. Het lijkt de omgekeerde wereld, de wens van Den Burg - Winkelhart van Texel voor het Ondernemers- of Centrumfonds. Een luchtige constatering van één van de leden van de ondernemersvereniging, voor wie de invoer van deze "reclamebelasting" wel bittere ernst is.

De verplichte heffing voor reclame voerende bedrijven in Den Burg die de vrijwillige contributie moet vervangen stond maandag als "hoofdgerecht" op de agenda van de najaarsvergadering van Winkelhart van Texel. Er is veel te doen geweest over het Ondernemersfonds, waarover de gemeenteraad vorige week besloot het besluit een maand uit te stellen. Aanleiding was het bezwaar van 24 ondernemers uit de zogeheten buitenring, die vonden dat ze teveel moesten betalen.

Buitenring

Onderhandelingen met ondernemers uit de buitenring leidden er al toe dat zij in het nieuwe voorstel aan de raad een vast jaartarief gaan betalen van €50,- (was €150,-). Indien de waarde van de WOZ-waarde van hun vestiging meer dan €200.000,- bedraagt, €0,25 per €1000,- WOZ-waarde (was €0,75). Met een maximum van €250,-. Aanzienlijk minder dan ondernemers binnen de ring Bernhardlaan-Emmalaan-Beatrixlaan, die maximaal €1500,- betalen. Blijven er volgens Donald de Vrind nog zeven ondernemers met bezwaar over, wier bedrijven niet in het centrum liggen, maar wel in de binnenste ring. Zij betalen wel het volle pond maar hebben minder profijt van de activiteiten van Winkelhart. Maar belasting heffen per straat gaat niet, ergens moet een streep komen. Maar de commotie was vorige week wél reden voor raadsleden de besluitvorming uit te stellen. "Zeven bezwaarmakers op 240 leden, en dan zeggen dat ondernemers het niet voor elkaar hebben, daar heb ik moeite mee", reageerde Donald de Vrind van Winkelhart.

Een aantal fracties was maandag wél uitgenodigd, anderen niet. Winkelhart meldt de andere partijen te hebben uitgenodigd voor een gesprek. Dinsdag werd onder meer gesproken met de PvdA. Remko van de Belt: "We zijn en waren al redelijk positief, maar vonden de informatie in de aanloop van het besluit nogal warrig. Het is toch een belastingmaatregel en daar ga je niet lichtzinnig mee om. We begrijpen het belang van samenwerking, maar ook de zorgen van ondernemers die buiten het centrum zitten en hebben de suggestie gedaan ook daar aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld door bredere inzet van het geld, bijvoorbeeld opleiden van personeel."

Marjet van der Vis zei overigens door meer (dan de zeven) ondernemers te zijn benaderd uit de binnenring die bezwaar maken. "Ze hadden geen idee, pas nadat ze over ons bezwaar lazen, kregen ze door wat er aan de hand was", liet ze zich kritisch uit over de communicatie door Winkelhart. Maar communicatie werkt twee kanten op, als ondernemers de mails van Winkelhart en twee advertenties in de krant beter hadden gelezen, waren ze wél op de hoogte geweest, verweerde het bestuur.

De kas was altijd leeg

"Welk probleem los je op door 'nee' te zeggen?", doelde De Vrind op de oorzaken dat Winkelhart steeds meer moeite moet doen om contributie bij elkaar te schrapen. Doordat kleinere zaken verdwijnen, ketens niet willen meebetalen, etc. Oud-penningmeester Jan de Wit gaf het huidige bestuur een compliment. "Contributie inning was ook in mijn tijd steeds een probleem. De kas was altijd leeg." De boodschap aan politici was duidelijk. De Vrind: "Geef ons dat fonds. We hebben een voorbeeldfunctie. Als wij het goed doen, krijgt het een vervolg." Het betreft een proef voor drie jaar.

De eerste vruchten zijn volgens De Vrind al geplukt. Voor het eerst trekken ondernemers uit het centrum en van het bedrijventerrein samen op. Winkelhart zal bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de Spinbaandagen. Het Ondernemersfonds komt overigens niet uit de lucht vallen. Zo staat het als actiepunt in de Retailvisie uit 2016, de vooruitblik op de Texelse voorzieningenstructuur tot 2025, waarmee de gemeenteraad akkoord is gegaan.

Vragen

Het volledige rapport over het Ondernemers(centrum)fonds is te downloaden via www. Winkelhartvantexel.nl. Vragen kan men mailen naar info@winkelhartvantexel.nl.