Eenakter Vertwijfeld in Alzheimer Café

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Alzheimer Café Texel voeren Karin Gaasbeek en Jacolien van Kooten dinsdag 28 november in de Buureton het toneelstuk Vertwijfeld op.

"Bij de start in januari 2007 van het Alzheimer Café was Texel het eerste waddeneiland met een café", vertelt Liesbeth Rijk. "Met vijftien vrijwilligers zetten we voorzichtig schreden op weg naar een niet meer weg te denken aanbod voor mensen met dementie en hun naasten en andere geïnteresseerden. We merkten dat de stap over de drempel niet eenvoudig was, mensen aarzelden om te komen, maar gaandeweg kregen we meer bekendheid, niet in de laatste plaats door de medewerking van de Texelse Courant. We timmerden aan de weg, bleven steeds kritisch kijken en signaleren en daar waar nodig konden we iets aan passen of verbeteren. Dit heeft geresulteerd in een dynamisch gebeuren met zeer afwisselende sprekers en thema's en een enthousiaste groep van inmiddels twintig vrijwilligers. Het bezoekersaantal komt bijna nooit meer onder de tachtig!"

Thuis voelen

"De uitdaging is dat mensen zich in het café thuis voelen, op hun gemak en hun verhaal kwijt kunnen. De vrijwilligers zorgen voor een warm welkom, voor iedereen persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Dat loopt op rolletjes, de sfeer onderling is goed en dat is voelbaar. Wat een voorrecht om dit al die jaren te mogen doen en daarvoor zijn we zeker ook dank verschuldigd aan Alzheimer Nederland Noord Holland Noord, die het café financieel mogelijk maakt: het is heel fijn dat we zo gastvrij het eerste kopje koffie met 'Alzheimercake' gratis kunnen aanbieden."

In "Vertwijfeld" zien we een dochter en een moeder, bij wie op jonge leeftijd dementie wordt vastgesteld. Acteurs Jacolien van Kooten en Karin Gaasbeek hebben een achtergrond in de zorg. Na "Verdeeld" hebben ze ook dit tweede toneelstuk zelf bedacht en vorm gegeven.

Voor wie nu niet in de gelegenheid is om te komen, wordt de voorstelling op 28 januari 2018 herhaald. Namens Stichting Geriant is Reinalda Slagter aanwezig.

Programma: vanaf 19.15 uur is er inloop met koffie, gebak en live muziek van The GAF. Om 19.30 uur begint de eenakter en om 20.30 uur wordt geproost op het 10-jarig bestaan. De avond duur tot 21.30 uur.

Voor meer informatie: tberndsen@hetnet.nl, e.rijk@zorgring.nl of Texels Welzijn, tel. 312696.