Het Lampionnenmuseum van Durperhonk.
Het Lampionnenmuseum van Durperhonk. Foto: Durperhonk

Alle lampionnen van kinderen Durperhonk op expositie in het Lampionnenmuseum

Een lampionnenmuseum met alle lampionnen die de kinderen van de Durperhonk gemaakt hebben. We konden op vrijdag 10 november om 8.30 uur naar elke klas van de Durperhonk om de lampionnen te zien

Sint Maarten heette toen hij jong was Martinus. Hij werd geboren in 316 na Christus in Hongarije. Zijn ouders waren Romeinen. Zijn vader was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Toen Martinus groot was, ging hij ook in het Romeinse leger. Als soldaat werd hij gelegerd in Gallië, dat toentertijd een groot deel van West Europa was en waarvan een deel in Frankrijk ligt. Op een avond ontmoette hij aan de poort van de stad Amiens een bedelaar, bibberend in de winterkou. Martinus had geen geld bij zich om aan de bedelaar te geven. Maar omdat de man het zo koud had, sneed Martinus de helft van zijn mantel af en gaf het aan de arme man. 's Nachts droomde Martinus dat Jezus Christus de bedelaar was die hij een stuk van zijn mantel had gegeven. Martinus was al een tijd geïnteresseerd in het christendom. Door deze droom verliet hij het leger en werd christen. Hij ging als kluizenaar wonen om zich helemaal aan het christelijk geloof te wijden.

Het feit dat we zoveel van Sint Maarten weten, komt doordat zijn goede vriend Sulpicius Severes, veel over de goede daden van Martinus heeft opgeschreven.

Dinsdag 7 november zijn we begonnen met de lampion maken we moesten allemaal een fles mee naar school. Toen we begonnen moest je bepalen hoe de mond er uit ziet en je moest het uit knippen de lengte van de fles en weer moest je het knippen, daarna schilderden we de fles.

Woensdag 8 november hadden we de ogen geschilderd in de ochtend gelijk al. 's Middags gingen we als eerst de pupillen maken met stift. Je kon bepalen of hij nog haar kreeg of stippen je kon eigenlijk zelf bepalen hoe hij er uit kwam te zien.

Tijmen Ran en Maaike-zhang Eveleens