Drukte voor de boot.
Drukte voor de boot. Foto: Google

VVV moet inzetten op kwaliteit toerisme, niet op kwantiteit

Volgens TOP is een goed marketinginstituut - zoals op Texel de VVV- meer nodig dan ooit. Michel Gregoire maakte donderdag de vergelijking met Amsterdam, een stad waar het ook al druk genoeg is. Marketing wordt hier gebruikt om op termijn de gasten naar Amsterdam te krijgen die men daar echt wil hebben.

"Dat is enigszins vergelijkbaar met Texel. We hebben het hier allemaal druk. Het seizoen verlengt zich. Met de verkiezingen in aantocht kan ik u verzekeren dat menig politieke partij de drukte op Texel in een of andere vorm op haar partijprogramma zet. Sommigen met leuzen als 'het wordt te druk op Texel' en Texel verliest haar karakter, haar rust en ruimte'. Daar zit natuurlijk een waarheid in. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat waar de eilandgast voor komt, er ook echt is: rust, ruimte, strand, natuur", aldus Gregoire. Daartegenover stelt hij dat er ook behoefte is aan frisse, moderne accommodaties, leuke winkels en hippe gastronomie. "Ga maar na: jaarlijks geven toeristen 700 miljoen uit op Texel. En ook al denk je soms als ondernemer, wat heb ik daar nou mee te maken; ik verkoop iets heel anders; dan nog is de verwevenheid met wat je doet met het feit dat hier meer dan 4 miljoen overnachtingen per jaar verkocht worden (30 procent) van alle toeristische overnachtingen in Noord Holland) hoog." Volgens TOP staat de VVV voor grotere uitdagingen in de promotie dan ooit tevoren, waarbij niet ingezet moet worden op meer, maar op beter. Zodat de economie wordt behouden en verbeterd, maar ook de leefbaarheid van Texel voor de bewoners goed blijft.

Mede om die reden is het volgens Gregoire van belang dat ondernemers aangesloten blijven bij TOP. "Sterker nog, ik hoop dat als je iemand tegen het lijf loopt die nog geen lid is, of denkt dat het niet meer nodig is, je dan zegt: vraag je niet af wat je eraan hebt, maar vraag je af wat je bij kunt dragen"