Simone Schipper, Jan Eelman en Gooitzen Kedde tijdens
Simone Schipper, Jan Eelman en Gooitzen Kedde tijdens "Een gast teveel". Foto: Gerard Timmerman

De butler was het niet

Een hotel zonder licht en warm water op de kamers, een gastvrouw wier man Sherlock Holmes en Dick Tracey imiteert, een geschifte gast, een heer van stand, een brunette en een dom dienstmeisje. Wie van hen vermoordde de gehate hotelrecensent?

Een ingewikkelde puzzel voor commissaris Vredenhof in de komische thriller "Een gast teveel" door Ton Davids. Want vergeleken met de wanorde in het aftandse hotel De Zeven Kabouters, is Fawlty Towers van John Cleese een strak gerunde zaak. De komst van "de meest gehate journalist" Gerard Hals van Grenzeloos Nederland voor een recensie is de opmaat voor een aaneenschakeling van hilarische verwikkelingen. De meest bijzondere typetjes passeren de revue en de bazin probeert alles in goede banen te leiden. Vergeefs natuurlijk, de boel loopt in het honderd.

We zagen Petra Brands als gastvrouw Anneke Hulsman. Ze probeerde de schijn van een luxe hotel hoog te houden, een facade die snel barsten vertoont. Brands zette een pinnig en bazig type neer, neerbuigend naar het dienstmeisje Juffrouw Tilly. Een dom wicht, trefzeker, met gevoel voor timing gespeeld door Dalise Lahr. Het was haar debuut, een aanwinst voor 't Amateurtje. Henk Slikker in de rol van hotelgast Alfons Wagter. Slikker was op dreef als gedistingeerde oude heer die er al vier jaar logeert. Sjors Hulman, fantast en echtgenoot van Anneke, was een kolfje naar de hand van Jan Eelman, die in deze rol veel typetjes, stemmetjes en humor kwijt kon. Het ene moment dook hij op als Sherlock Holmes, om snel over te schakelen op Dick Tracey, Hercule Poirot en andere speurneuzen.

Andere routinier was Yolanda Legierse, dit keer als de mevrouw Uvermanse. een bejaarde hotelgast van adellijke komaf, met een ernstige vorm van Alzheimer. Steevast in gezelschap van haar hondje Duffie. Een pluche knuffel, in haar werkelijkheid een echt hondje, met een stamboom die terug ging tot aan de Franse Revolutie. Met verhaspelingen van spreekwoorden kreeg ze de lachers op haar hand.

Gooitzen Kedde denderde binnen als Gerard Kok, alias Hals, de gehate journalist. Hij etaleerde alle eigenschappen om hem gehaat te maken. Platvloers, bot, handtastelijk en liet duidelijk blijken dat hij het truttige hotel met de grond gelijk zou maken in zijn column. Nadat hij zo ongeveer iedereen had beledigd, strompelde hij met een mes in de rug uit de lift: dood. Inspecteur Vredenhof, een omvangrijke rol gespeeld door Simone Schipper, had er een hele kluif aan. Chips en worst kauwend verscheen zij ten tonele. Was het het dienstmeisje of Elsa Sandberg, de brunette gespeeld door Suzan Eelman? Zonder de kolderieke inzet van Dick Tracay ("de butler was het niet") had ze niet ontdekt dat "heer van stand" Alfons Wagter achter de moord zat.

Zonder de hulp van souffleur Thea Hin zou dit stuk niet tot een goed einde zijn gekomen, met haar gefluister hield ze de boel overeind, al kon dat niet voorkomen dat het spel vertraagde. De regie was in handen van Ria Kleinveld, Iris Baas verzorgde de kapsels, Karin Gaasbeek en Ria Kleinveld deden de grime, Jose Eelman de kleding en Richard Eelman en Bert Keijser licht en geluid.