Plannen Texelse

koksopleiding

Er zijn vergevorderde plannen voor een koksopleiding op Texel waarbij wonen, werken en leren gecombineerd worden. Dat werd bekend tijdens de algemene ledenvergadering van het Texels Ondernemers Platform (TOP) die donderdagavond gehouden werd in De Toegift @Klif12 in Den Hoorn.

ROC Kop van Noord-Holland, TOP, de gemeente, het UWV, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Texel en de OSG zijn in gesprek over een dergelijke opleiding. Het sluit aan op de woorden van TOP-voorzitter Jan Jacob Rab die bij zijn aantreden bekend maakte praktijkonderwijs naar het eiland te willen halen. Texel heeft een groot tekort aan koks, daarom is er voor gekozen voor deze stap te kiezen. "We moeten ook reƫel zijn en snappen dat we niet allerlei praktijkopleidingen naar Texel te kunnen halen. In overleg met het ROC proberen we zoveel mogelijk opleidingen in Den Helder te houden, zodat Texelaars die bijvoorbeeld de bouw in willen, daarvoor straks niet helemaal naar Alkmaar moeten. Namen het ROC gaf bestuursvoorzitter Aad de Wit aan vertrouwen te hebben de realisatie van het plan. "Maar het is nog niet rond. Het hoofdkantoor van het UWV moet ook toestemming geven en er moet met de gemeente overlegd worden over huisvesting.

Naast een opleiding op Texel had De Wit meer goed nieuws. In Den Helder is dit jaar gestart met opleidingen bediening en keukenpersoneel niveau 4. In 2018 wordt bovendien gestart met de opleiding Leisure- en Hospitalitymanagement op niveau 3 en 4. "Als ik commercieel had gekeken, want dat moet een ROC ook, had ik de opleiding in Schagen geplaatst. Maar we vinden het - zeker na gesprekken met ondernemers - belangrijk dat deze opleiding dichtbij Texel zit." Naar aanleiding van gesprekken met ondernemers wordt gekeken naar een betere invulling van de stages. Zo kunnen leerlingen bij bepaalde opleidingen gedurende het jaar al een middag mee gaan lopen, zodat ze niet ingewerkt hoeven te worden in het drukke hoogseizoen.