De redders van de KNRM met de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid.
De redders van de KNRM met de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid. Foto: Jeroen van Hattum

Medailles voor redders KNRM

Acht redders van de KNRM hebben zaterdagavond de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid gekregen voor hun inzet bij de reddingsmaatschappij.

De vrijwilligersmedaille is een koninklijke onderscheiding voor vrijwilligers die minstens tien jaar operationeel zijn geweest op het gebied van openbare orde en veiligheid. Thijs Westerlaken, Roy Boeyen, Florian Julius, Niels Kalis, Arjan Kiltz en Arnold Boon kregen de onderscheiding, omdat ze elk tien jaar geleden actief werden bij de KNRM in De Cocksdorp.

Cees Witte, chauffeur bij het station De Koog/Oudeschild, kreeg de onderscheiding voor twintig jaar trouwe dienst. Het was voor hem ook meteen een afscheid van de KNRM.

Speciale aandacht was er voor Martin Betsema die 25 jaar actief is bij de KNRM. Hij is plaatsvervangend schipper in De Cocksdorp en één van de technische mannen die er op de achtergrond voor zorgen dat de reddingboten technisch in orde zijn om bij nacht en ontij te kunnen varen. Burgemeester Uitdehaag, voorzitter van de KNRM op Texel, reikte de onderscheidingen uit.

Riemert Moleman, hoofd Operationele Dienst van de KNRM in IJmuiden, was ook naar Oudeschild gekomen om de jubilarissen en met name hun partners toe te spreken en te bedanken. Betsema werd ook bedankt voor alle inzet voor de gehele vloot van de KNRM in Nederland. Het was zaterdag 193 jaar geleden dat de reddingmaatschappij werd opgericht.