Grafische weergave van de zilte (links) en de zoete stuw.
Grafische weergave van de zilte (links) en de zoete stuw. Foto: Unie van Waterschappen

Innovatieve zoete stuw voorkomt dat zoet water wegstroomt

Zoet water is in het voorjaar en de zomer schaars op Texel. Maar de beschikbaarheid van voldoende zoet water is van groot belang voor landbouw en natuur. De zogeheten zoete stuw voorkomt dat zoet water wegstroomt.

Omringd door zout water is Texel voor zoet water volledig afhankelijk van neerslag en drangwater uit de duinen. Klimaatverandering zorgt op Texel voor grote uitdagingen. Hierdoor kunnen langere periodes van droogte ontstaan. Het lastige is om het beschikbare zoete water op het eiland goed vast te houden. Met stuwen wordt sinds jaar en dag geprobeerd het zoete water vast te houden. Maar met de traditionele stuw lukt dit slechts deels. Doordat zoet water blijft drijven op zout/brak water, stroomt het zoete water over de plank heen en gaat verloren.

De zoete stuw is dé oplossing. Vanwege de dichtheidsverschillen blijft zoet water drijven op zout water. De zoete stuw maakt, in tegenstelling tot een traditionele stuw, hiervan gebruik en is ontworpen om het zoute water (de onderlaag) af te voeren en het zoete water (de bovenlaag) vast te houden. Een ingenieus systeem, maar dat in de basis ook weer simpel is.

Toepassing

De zoete stuw komt voort uit de samenwerking Texel Water, is ontwikkeld door hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, doorgerekend door Acacia Water en Svasek Hydraulics en getest door de LTO Texel. Het is nog niet bekend of, wanneer en in welke mate deze stuw op Texel zal worden toegepast.

Waterinnovatieprijs

De zoete stuw is door de Unie van Waterschappen genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2017. Er zijn in totaal twaalf innovatieve projecten genomineerd voor deze prijs, waarover het publiek kan stemmen. Dat kan via www.waterinnovatieprijs.nl.