Firma Tuin bouwt in 2018 op Groeneplaats

De firma A. Tuin uit Den Helder gaat volgend jaar huizen, winkels en horeca op de Groeneplaats/Vismarkt in Den Burg bouwen. Bedoeling is dat het werk na de zomervakantie van 2018 van start gaat.

De gemeente maakte gisteren bekend voornemens te zijn de bouw aan Tuin te gunnen. De Helderse aannemer wordt eigenaar van de grond op de Groeneplaats. GeO architecten in Schagen wordt de architect. De nieuwbouw komt op de hoek van de Groeneplaats en de Vismarkt op de plek waar de afgelopen jaren de Pofferglop en de speeltuin waren. De nieuwbouw komt tot de rooilijn van het oude Raaksje.

Bedoeling is dat op de eerste en de tweede verdieping de tien nieuwe woningen worden gerealiseerd. De begane grond is bestemd voor horeca- en winkelruimte. Volgens de gemeente moet daar nog concrete invulling aan gegeven worden. Bedoeling is wel dat kleinschaligheid de boventoon gaat voeren en niet dat er bijvoorbeeld één zaak in de beschikbare ruimte komt. Bij het uiterlijk van de nieuwbouw is eveneens rekening gehouden met de omgeving.

Tuin kwam als beste naar voren in een aanbestedingsprocedure die van 16 juni tot en met 17 juli op Tenderned, de aanbestedingssite van de Nederlandse overheid, heeft gestaan. De komst van de nieuwbouw is gebaseerd op raadsbesluiten die op 25 mei 2016 worden genomen. De gemeenteraad ging toen unaniem akkoord met 650 vierkante meter aan nieuwbouw. Dat is 40 procent van wat het bestemmingsplan toestaat. Er waren een paar jaar geleden bij voorgaande plannen al een paar Texelse gegadigden. Zij kregen van de gemeente het advies zich te groeperen en mee te doen aan de inschrijving, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

De communicatie over de nieuwbouw komt in handen van Tuin. De ontwikkelaar is volgens de gemeente verantwoordelijk voor het realiseren van het project en het onderhouden van contacten met gegadigden en belanghebbenden. Texelaars die belangstelling hebben om vastgoed te kopen of te huren kunnen bij het Helderse aannemingsbedrijf terecht. Voordat het tot bouw komt, moet de gemeente eerst nog de omgevingsvergunning afgeven.