24 ondernemers tegen en buiten de ring dienden bezwaar in tegen de Reclamebelasting.
24 ondernemers tegen en buiten de ring dienden bezwaar in tegen de Reclamebelasting. Foto: Ton Zegers

Bezwaar ondernemers over fonds

Ondernemers in Den Burg met bedrijven buiten "ring" Bernhardlaan-Beatrixlaan-Emmalaan betalen voor het Ondernemersfonds geen €0,75, maar €0,25 per €1000,- WOZ-waarde.

Dat is de uitkomst van gesprekken die deze week zijn gevoerd nadat 24 ondernemers met bedrijven die merendeels buiten de ring liggen bezwaar hadden ingediend tegen dit plan. Ze tonen er begrip voor dat het lastig is als Ondernemersvereniging Winkelhart van Texel om op vrijwillige basis contributie van de leden te innen en onderschrijven ook het belang van een goede kwaliteit van de activiteiten en voorzieningenstructuur in Den Burg. Maar met de gekozen systematiek voor de reclamebelasting zijn ze het niet eens. "Wij vinden het voorgestelde tarief (75 ct per €1000,- WOZ-waarde voor bedrijven buiten de ring) veel te hoog en zijn zeer benieuwd naar de financiële berekeningen en onderbouwing die aan het tarief ten grondslag liggen."

De bezwaarmakers stellen verder dat vrijwel niemand van hen tijdig op de hoogte was van de plannen en vinden dat bij een opkomst van zestien procent van de ondernemers niet gesteld kan worden dat er gesproken wordt namens alle ondernemers van Den Burg. Winkelhart geeft aan dat alle ondernemers voor de betreffende bijeenkomst zijn uitgenodigd. "Ik had daar graag met hen in gesprek gegaan", zegt Donald de Vrind van Winkelhart.

Een gesprek tussen Winkelhart en de bezwaarmakers heeft er inmiddels toe geleid dat het voorgestelde tarief buiten de ring is aangepast. Maar dat is niet tot tevredenheid van ondernemers binnen de ring, maar dan aan de rand. Zij worden straks aangeslagen voor €1,50 per €1000,-. Het verzoek om voor deze categorie een extra differentiatie aan te brengen, was donderdagmorgen nog niet ingewilligd. De Vrind: "Elke grens die we leggen, levert een vraag op. Maar het gaat niet om verdeeldheid. Solidariteit kweken is een belangrijk doel van het Ondernemersfonds." Er wordt gepleit voor uitstel. De Vrind wijst er op dat dit een proefperiode van drie jaar betreft, waarbij de ondernemers inspraak hebben. "Geef ons een kans dit op te bouwen." De discussie in de raad gisteren kwam te laat om in dit artikel te worden meegenomen.