Jan-Jacob Rab en Cor Kossen coördineren de kleding inzameling namens Rotary Texel. Slechts een klein deel is niet bruikbaar.
Jan-Jacob Rab en Cor Kossen coördineren de kleding inzameling namens Rotary Texel. Slechts een klein deel is niet bruikbaar. Foto: Gerard Timmerman

Rotary: "Blijf vooral je kleding brengen"

"Kledingbak is fiasco", kopte de Telegraaf. Tot groot ongenoegen van onder meer Rotary Texel, die al vele jaren met veel succes kleding inzamelt. "Blijf vooral je oude kleding naar onze bakken brengen. De opbrengst gaat naar Texelse goede doelen."

Aan het woord zijn Jan-Jacob Rab en Cor Kossen, die de kledinginzameling namens de Rotary coördineren. Ook zijn lazen zaterdag het artikel in de Telegraaf dat miljoenen kilo's ingezamelde kleding in de verbrandingsoven verdwijnen, omdat het vervuild is met slachtafval of andere rommel. Rab en Kossen hopen niet dat de negatieve toon in het artikel in het artikel ook Texelaars aanzet hun overtollige kleding niet meer naar één van de groene Rotary-containers in de dorpen te brengen.

"Het artikel in de Telegraaf is gebaseerd op het inzamelen van kleding door onder meer de Huisvuilcentrale (HVC). Maar dat is een afvalverwerker. Hun kledingbakken staan naast ander afvalbakken, dat kan verwarrend zijn voor mensen, dus daar zal best veel troep tussen de kleding zitten. Maar wij zijn geen afvalverwerkers, wij doen aan recycling. Dit jaar hebben we al 63.000 kilogram kleding mogen ontvangen en we denken dat we de 75 ton wel gaan halen. We worden steeds bekender, het wordt elk jaar meer. Als Rotary houden we er jaarlijks ongeveer €20.000,- aan over. Dat geld verdelen we weer onder Texelse goede doelen. Dus hoe meer kleding, des te meer geld gaat er naar deze organisaties."

Texelaars houden zich volgens Rab en Kossen over het algemeen goed aan de regel dat in de donkergroene bakken alleen kleding en schoenen komt. Rab: "Soms vindt je wel eens een blikje, maar dan heb je het ook wel gehad. Een paar jaar terug had iemand er eens potje van gemaakt. Wat een viezigheid. Een foto daarvan heb ik direct op Facebook gezet, nou je wilt niet weten hoeveel keer die is gedeeld. Men sprak er schande van! Zoiets is nooit meer voorgekomen."

Albert Cuyp

Elke week legen vrijwilligers van de Texelse Rotary de kledingbakken en waar dat nodig is zelfs meerdere keren per week. "Slechts een klein deel, twaalf tot dertien procent, gaat in de verbrandingsoven. Denk aan kapotte sokken, versleten onderbroeken, shirts, truien, etc. Die komen niet in aanmerking, maak daar maar een poetslap of stofdoek van of zo. Die andere 87 tot 88 procent is goed en vindt ergens een bestemming. De kleding gaat naar Oost-Europa en een deel belandt zelfs op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Ja, je wilt soms niet weten wat mensen weggooien."

Uit de groene containers die verspreid op Texel staan (die in dichtgebonden grijze plastic afvalzakken hoort te worden gebracht) worden kleding, maar ook schoenen verzameld in de grote container in de schuur aan de Rozendijk, ruimte die Werner Dros belangeloos beschikbaar stelt. "Fantastisch dat dat kan."

Als de bak vol is, wordt hij naar het inzamelings- en recyclecentrum Midtex in Middenmeer gebracht, die de Rotary er een kiloprijs voor betaalt. Daar wordt alles gesorteerd, sommige kleding zoals spijkerbroeken zelfs op merk, en vervolgens verdeeld over de verschillende afnemers.

Kossen: "We zijn heel blij met de inkomsten, daardoor kunnen we als Rotary elk jaar een mooi bedrag weggeven."