Co Vermuë:
Co Vermuë: "Prachtige waardering voor gast en medewerkers." Foto: Jeroen van Hattum

"Beduusd van hoge notering"

Kijken en aanvoelen wat je gasten willen. En je medewerkers wekelijks een normaal aantal uur laten draaien.

Twee kneepjes van het vak die de 12 Balcken in Den Burg maken tot wat de 12 Balcken is. Een gezellig bruin, gastvrij café dat al een paar jaar in de belangstelling staat van de Misset Horeca, het vakblad van de horeca. De Balcken staat al een paar jaar in de Café Top 100 die de Misset Horeca jaarlijks vaststelt en afgelopen week kwam het eetcafé aan de Weverstraat voor het eerst in de top tien op de negende plek.

"Ik was er beduusd van", vertelt Co Vermuë, samen met Carolien van Wijnen eigenaar van de Balcken. "Dit is een prachtige waardering voor de medewerkers en voor al onze gasten." Bezoekers bij binnenkomst welkom heten, zorgen dat ze zich gezien voelen als ze plaatsnemen en inschatten wanneer het bijvoorbeeld het juiste moment is om even langs te lopen met de vraag of er nog wat kan worden ingeschonken. Het zijn zo een paar dingen die er volgens Vermuë aan bijdragen dat iemand een gezellige avond heeft.

Een constante in de kwaliteit is volgens hem een belangrijk punt voor de zaak. Met de name de ondergrens moet goed zijn, zodat pieken en dalen opgevangen kunnen worden. "We horen het uiteraard graag als iemand een leuke avond heeft gehad, maar je hoort het ook graag als er iets wat minder was. Het kan altijd dat je zelf een keer iets over het hoofd ziet." Ander belangrijk punt is volgens Vermuë dat medewerkers geen extreem lange dagen maken zoals in de horeca nog wel eens het geval kan zijn. "Als je fit bent voor het werk, benader je gasten ook heel anders dan wanneer je op een gegeven moment moe achter een bar staat."

De bekendmaking in Hilversum was nog even een spannende aangelegenheid omdat het door de hoge notering lang duurde, voordat de naam van de Balcken werd genoemd. "En sommige mensen zaten al in de rats, omdat we een jaar geleden al op een twaalfde plaats waren geëindigd." Tijdens de bekendmaking gingen de gedachten ook naar Sander Moens die een paar jaar geleden overleed. "Hij zou dit prachtig hebben gevonden."