Onzekerheid bij Stichting Verzamelpost over hoelang het centrum er kan blijven.
Onzekerheid bij Stichting Verzamelpost over hoelang het centrum er kan blijven. Foto:

Onduidelijkheid over ondernemerscentra in oude schoolgebouwen

Herbestemming van vrijkomende schoolgebouwen. Het speelt in Den Hoorn en ook in Den Burg is het actueel. De oude Kompasschool staat al leeg, andere scholen op termijn.

Voor de Kompasschool heeft ZP Texel het initiatief voor een Ondernemerscentrum gelanceerd. Inmiddels is dat plan overgenomen door Jord Kuiken, Wil Steenhof en Karst Komdeur.

Gedacht wordt aan een centrum voor bedrijven in de dienstverlenende sector. Maar ook met een maatschappelijke functie, bijvoorbeeld voor het faciliteren van studenten. Daarvan komen er naar verluidt jaarlijks zo'n 600 naar Texel en vanuit hogescholen is er een concrete vraag naar facilitaire ondersteuning.

Vanuit de gemeente kwam enige tijd geleden de vraag of de initiatiefnemers het ondernemerscentrum in de Kompasschool willen voortzetten. Komdeur: "We zitten nu in de fase dat we een ondernemersplan aan het schrijven zijn." Daarin komen ook aspecten als haalbaarheid en financiering aan de orde.

Navraag bij de gemeente levert op dat de besluitvorming over dit onderwerp zich nog in een zeer prematuur stadium bevindt. "Er moet nog een voorstel komen."

Wat ook geldt voor de Verzamelpost in de oude Drijverschool in Den Hoorn. Bij de stichting heerst onzekerheid. Valerie Jongeneel: "Vorig jaar hebben we met de gemeente gesproken over de mogelijkheid om naar Den Burg te gaan. Daar is nog geen uitsluitsel over. Er is een andere partij mee bezig (Karst Komdeur e.a.) en dat kan wat ons betreft prima samen. Maar daardoor hebben wij even pas op de plaats gemaakt. Hier in Den Hoorn zitten we ook prima. We zitten hier nu drie jaar, met een heel gemeleerde club mensen. Zoals kunstenaars, twee fotografen, het leeratelier en iemand van de Green Bag Lady. Niet puur commercieel. Afspraak is dat iedereen die er gebruik van maakt een maatschappelijke tegenprestatie levert. Eigenlijk is het al jaren een onzeker verhaal en ook nu weten we nog niet waar we aan toe zijn. Het zou zonde zijn als we hier uit moeten, terwijl er nog geen concrete invulling voor het gebouw is. Wel is het zo dat als die er wel komt en wij daar niet in passen, wij natuurlijk vertrekken."

Wethouder Hercules ging vorige week tijdens de dorpenronde in Den Hoorn niet nader in op de Verzamelpost. Op 22 november is een gesprek over de toekomst van de school en het terrein. De Verzamelpost mag wel aanschuiven bij overleg over de school.