Afbeelding
Foto: Job Schepers

D66 met jongeling verkiezingen in

In de jacht op zetels in de gemeenteraad krijgt D66-lijsttrekker Astrid van de Wetering gezelschap van Pepijn Lijklema (36)en Jeffrey Eelman (17).

Het tweetal werd dinsdagavond gekozen tijdens een partijbijeenkomst. Eelman is met zijn 17 jaar één van de jongste potentiële raadsleden ooit. De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op 21 maart.

"Ik word op 16 december achttien en mag in maart dus voor het eerst stemmen. Ik ben super blij. Pepijn is natuurlijk compleet verdiend de nummer twee. Daar heb je zeker een hele goede aan. We gaan gewoon ontzettend ons best doen in de campagne met z'n allen. Het is goed als er verjonging in de raad komt. Daar is het hoog tijd voor." Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft Eelman een duidelijke mening. Die liet hij ook al horen middels columns in deze krant. Zo stelde hij in een column al dat het best mogelijk is om jongeren hier te houden, maar dat je daar dan wel wat voor moet doen. "Als het bedrijfsleven op Texel meer jongeren nodig heeft, is dat denk ik iets waar ze vooral zelf achteraan zullen moeten. Je kunt niet meer aan Texel veranderen om het meer een jongeren-plek te maken zonder de rust en het toerisme te schaden denk ik. Er zit dus niks anders op dan omstandigheden maken voor jongeren om hier te blijven, en dan moet je vooral kijken naar loon en wonen."

Waar de keuze voor Eelman voor velen uit het niets kwam, zoemde de naam van Pepijn Lijklema al langer rond. Hij is al langer commissielid en lid van de bestuursklas Texel. Hij sprak zich al uit over hoger onderwijs op Texel en houdt zich bezig met duurzaamheid. "Het aantal mensen tussen 25 en 35 is tussen 2004 en 2014 gehalveerd. Ik schrok enorm toen ik die cijfers van het CBS zag. Ik heb gesprekken met veel mensen gevoerd om te kijken waar behoefte aan is. We hebben hier veel horecazaken die verlegen zitten om goed personeel. Waarom niet een MBO- of HBO-opleiding in die sector? En ik ga verder. De vraag naar lokale producten neemt alleen maar toe en er is hier enorm veel kennis in de landbouw. Wat ik voor me zie is een HBO en/of MBO-opleiding waar typisch Texelse disciplines samenvloeien."