Deelnemers aan de ledendag gingen op bezoek bij producenten van Texelse producten.
Deelnemers aan de ledendag gingen op bezoek bij producenten van Texelse producten. Foto: Pieter de Vries

Lokaal op ledendag Rabobank: Wat je van dichtbij haalt is lekker

Verbeter de wereld, begin lokaal, was het thema zaterdag tijdens een middag waarbij de Rabobank met een kleine 200 leden op stap ging langs producenten Texelse producten.

Consumenten worden kritischer en willen meer weten over de herkomst van hun eten. "Lokale producten zijn vaak duurzamer en met meer zorg geproduceerd", zegt de Rabobank. Om te laten zien en proeven welke lekkernijen op het eiland worden geproduceerd, ging de Rabobank met de leden langs bij De Oude Vismarkt in Oudeschild, bij Slachtbedrijf Boschma en bij Kaasboerderij Wezenspyk. De deelnemers werden ter plekke bijgepraat door de ondernemers, over vis, lokaal vlees en zuivel. En ter plaatse hadden andere producenten van Texelse producten stands ingericht.

Een informatieve, leerzame en gezellige dag, die begon in Stayokay. Prominente sprekers was Jacques Dekker, strategisch adviseur van Diverzio, de afkorting die staat voor: Duurzame inkoop van vers voedsel, gezonde economie in de regio voor zorginstellingen en overheid. Zijn verhaal begon op wereldniveau en eindigde op Texel. "Wat je van dichtbij haalt is lekker."

Het mondiale beeld dat hij, en de voorgaande spreker directievoorzitter van Rabobank NHN Harry Nieuwenhuizen, schetsten, was zorgelijk. Nieuwenhuizen: "Elke maand groeit de wereldbevolking met een stad als Hongkong, van zeven naar negen miljard mensen in 2050. Elke minuut worden 158 kinderen geboren, voor 156 van hen bestaat geen voedselzekerheid. Aan de ene kant overlijden elk jaar drie miljoen mensen aan honger, maar bijna anderhalf miljoen lijden elders op de wereld aan overgewicht." En dan wordt ook nog eenderde van het voedsel verspild. Thema's als voedsel, ondernemerschap, zelfredzaamheid en lokale leefomgeving staan bij de Rabobank in de picture, zei Nieuwenhuizen. "Elke schakel in de voedselketen is noodzakelijk en moet rendabel zijn."

Ondervoeding niet alleen ver weg. "Veel dichterbij dan je denkt, 20 tot 25 procent ondervoeding in de verpleeghuizen, 10 tot 15 procent in de thuiszorg." Dekker: "We moeten naar gepersonaliseerde voeding. Want demente ouders reageren anders op eten. Diverzio spant zich in om de verbinding te maken tussen lokale en regionale agrariƫrs en de zorg. Met succes, er wordt samengewerkt met zorginstanties. Met succes: Een hogere tevredenheid over de maaltijden en minder voedselverspilling. Oftewel: de bordjes gaan vaker leeg. En tevens een flinke kostenbesparing.