"Blij met negende plaats op EK"

Ze was er erg blij mee: een negende plaats op het Europees kampioenschap veldrijden in het Tsjechische Tabor.

En dat terwijl het iets meer dan een week geleden nog even onzeker was of Denise Betsema in de Nederlandse selectie zou worden opgenomen. De Texelse is bezig aan een goed seizoen in het veldrijden, rijdt vrijwel constant in de top tien, maar had vorige week bij een wedstrijd in Belgiƫ een tegenvallende zestiende plaats. Een band liep van haar velgen, nadat een andere deelneemster tegen haar was gebotst en Denise moest toen een stuk rennen naar de verzorgingszone waardoor ze een op dat moment zeker lijkende plaats in de top tien moest afstaan.

Bondscoach Gerben de Knegt keek verder dan die ene wedstrijd en liet Denise na afloop weten dat zij gewoon werd opgenomen in de Nederlandse selectie. De Texelse startte op het EK vanaf de achterste startrij, maar wist zich temidden van het sterk bezette deelnemersveld naar de negende plaats te werken. Er kwamen in totaal vijf vrouwen namens Nederland uit in de elite-klasse voor dames van wie er vier in de top tien eindigden.

Lucinda Brand werd tweede op krappe afstand van wereldkampioene Sanne Cant uit Belgiƫ die Europees kampioen veldrijden werd. Annemarie Worst werd vierde op 45 seconde van Cant, Maud Kaptheijns pakte de vijfde plaats en Denise de negende op 1 minuut en 43 seconden van de winnaar. Geerte Hoeke, de vijfde Nederlandse op het Europees kampioenschap, viel buiten de top tien. Bij de mannen pakte Mathieu van der Poel met overmacht de Europese titel.