Burgemeester doet oproep voor extra handen bij hulpdiensten

De hulpdiensten op Texel kunnen wel een paar handen extra gebruiken.

Dat liet burgemeester Michiel Uitdehaag vrijdag weten bij de officiƫle ingebruikname van het nieuwe Noodhulpteam Texel. Dan gaat het om de brandweer en de KNRM waarvan de burgemeester respectievelijk opperbevelhebber en voorzitter is. Het nieuwe noodhulpteam kan eveneens nog een paar extra handen gebruiken.

Volgens Uitdehaag is het nog niet zo dat veiligheid in het geding komt, maar wat de hulpverlening bij brandweer en KNRM betreft, komt er momenteel wel veel op dezelfde schouders terecht. "Die mensen hebben ook recht op vakantie en er zijn vrijwilligers die zelfstandige zijn en ook niet altijd direct kunnen als er wat is."

De brandweerpost in Den Burg telt momenteel 28 vrijwilligers. Dat is volgens postcommandant Jelle de Boer te doen, maar uitbreiding van het aantal mensen zou volgens hem wel meer lucht bieden. "We hebben ruimte voor 48 mensen." Er hebben zich in Den Burg net tien nieuwe mensen aangemeld voor de brandweer, maar zij moeten nog door de keuring heen. De brandweer in De Cocksdorp telt elf vrijwilligers en heeft momenteel zeven kandidaten met belangstelling voor het brandweerwerk.

De KNRM telt gemiddeld 36 vrijwilligers die verspreid zijn over de stations De Cocksdorp en De Koog/Oudeschild. Het nieuwe Noodhulpteam heeft negen vrijwilligers. Dat team wordt gealarmeerd als er bij een calamiteit of ongeval minstens tien slachtoffers tegelijk zijn.