Mare van der Mast, hier in De Burghse Zetel, stopt na twee jaar als Eilanddichter.
Mare van der Mast, hier in De Burghse Zetel, stopt na twee jaar als Eilanddichter. Foto: Jeroen van Hattum

Eilanddichter gezocht

Mare van der Mast stopt als Eilanddichter. Haar termijn van twee jaar loopt ten einde. Ze had die met een periode kunnen verlengen, maar heeft besloten het over te dragen aan een nieuwe dichter. De Commissie Eilanddichter gaat op zoek naar een opvolger.

Mare: "De redenen hiervoor zijn dat ik me meer wil focussen op andere dingen, zoals het eindwerk van de Schrijversvakschool onder begeleiding van Joke van Leeuwen en het geven van workshops aan kinderen op de basisschool. Daarnaast gun ik het ook een nieuwe dichter om voor Texel te gaan schrijven."

Naar aanleiding van haar besluit is de commissie (Maaike Vonk van de openbare bibliotheek, Paulien Valk van kunstenaarsvereniging ZOUT en Gerard Timmerman van de Texelse Courant) die het college over de Eilanddichter adviseert bij elkaar geweest. Besloten is de procedure te starten die moet leiden tot een opvolger van Mare.

De Eilanddichter is een 'eilandelijk ambassadeur' die op eigen wijze bijdraagt aan de promotie van het eiland en wordt aangesteld door het gemeentebestuur om jaarlijks meerdere gedichten te schrijven bij bijzondere gelegenheden of over actuele gebeurtenissen op of rond Texel. Bedoeling is dat in de gedichten het nieuws en de actualiteiten op Texel op een poëtische wijze worden belicht. Gedichten over het eiland, (historische) gebeurtenissen, ontwikkelingen of bijvoorbeeld evenementen kunnen worden geschreven op verzoek van personen of organisaties of op eigen initiatief.

De Eilanddichter schrijft en draagt gedichten voor en/of publiceert deze in de krant en/of via openbaar toegankelijke kanalen. Op deze wijze draagt hij/zij bij aan de aandacht voor poëzie en levert een positieve bijdrage aan het eiland. Voorwaarde is dat de Eilanddichter op Texel woont.

Kandidaten kunnen zich aanmelden via email mvanbeek@texel.nl of via Postbus 200, 1790 AE Den Burg, t.a.v. Margriet van Beek. Er wordt verzocht om drie gedichten in te zenden, waarvan er ten minste één voor de gelegenheid moet zijn geschreven. Dit gedicht heeft betrekking op de Texelse actualiteit. Verzoek van de commissie is ook dat de gedichten vergezeld gaan van een kort CV, over het dichterschap en een persoonlijke motivatie over de functie van eilanddichter.