Wat ik zeggen wou

Onderwijscentrum

Het pleidooi van Mayke Veeger om het nieuwe basisschool-centrum te situeren op de plek van de huidige Thijsseschool kan ik volledig onderschrijven. En dat niet alleen om de steekhoudende argumenten die zij al aandraagt, maar vooral ook om pedagogisch- opvoedkundige redenen.

Scholen voor basis- en voortgezet onderwijs zijn niet voor niets altijd gescheiden gehouden. De ontwikkeling van peuter/kleuter tot, zeg 12-jarige verloopt volstrekt anders dan de ontwikkeling van puber tot jong-volwassene. Die groei en overgang van kind naar puber wordt ook gesymboliseerd door een over-gang naar een andere school op een andere plaats.

Verder ben ik van mening dat het voor jonge kinderen beter is als zij niet van dichtbij beinvloed kunnen worden door - bijvoorbeeld - het gedrag en en het woordgebruik van deze oudere kinderen, die al roken en op allerlei andere manieren proberen volwassen te zijn. Jammer dat deze discussie misschien nu pas op gang komt, maar zolang er nog geen schop in de grond staat, is dit een peiling van jonge en toekomstige ouders meer dan waard.

En als zij, of wij dat echt willen, kunnen bestaande plannen en planningen worden aangepast. Weliswaar heb ik geen schoolgaande kinderen meer, maar ik zou ze dan liever niet van peuter tot jongvolwassene op dezelfde plek laten opgroeien en laten onderwijzen. De keuze voor de plek bij en in de OSG is voornamelijk gebaseerd op de omstandigheid dat er straks, door de krimp in het leerlingen-aanbod, ruimtes leegstaan. Op pedagogische gronden, zou ik de huidige keuze afwijzen, omdat die keuze voor vele toekomstige generaties gevolgen gaat hebben.

Ik kan en mag stellen dat ik spreek uit ervaring met zowel het basis- als het voortgezet onderwijs.

Rien Mast,

Den Burg.

Poll over locatie

De nieuwe poll op www.texelsecourant.nl gaat over het plan van Mayke Veeger over het nieuwe onderwijscentrum.