Wat ik zeggen wou

Openlucht Museum

Dinsdag liep ik mee met de rondleiding over de afgravingen op de Groeneplaats. Daar stond ik, in de regen, oog in oog met het verleden van Den Burg.

Mijn hart kromp ineen bij het idee dat op deze zelfde plek over een paar maanden winkels en horeca te vinden zijn, om toerist en Texelaar tot (nog meer) kopen, kopen, kopen te manen. Ik zag het ineens voor me: wat, als de gemeente Texel, zou besluiten om deze magnifieke opgravingen door te laten gaan en omvormt tot een historisch doorkijkje en besluit een openlucht museum te creƫren op de Groeneplaats? Waar kinderen op onderzoek kunnen uitgaan. Waar verleden en heden in elkaar overstromen en we opnieuw inzien dat ons huidige leven misschien wel gemoderniseerd is maar ons innerlijk leven waarschijnlijk niet of nauwelijks verschilt van de mens uit de geschiedenis: we waren (zijn) allen op zoek naar geluk, naar liefde en behoeftig aan een gezonde samenleving waar men rechtvaardig omgaat met arm en rijk, jong en oud. Wat een voorbeeld functie zou ons eiland kunnen hebben om Texelaar en Toerist - juist in dat kooprondje - kennis te laten nemen van onze menselijke geschiedenis.

Met lede ogen zag ik deze zomer dat Texel overstroomd raakte met zoveel toeristen. Menig ondernemer van B&B, hotel, restaurant en winkel kon natuurlijk 'profiteren' van hun uitgaves. Maar 'de gewone man' op straat kreeg geen groet, geen vriendelijke blik en zag geen openheid in de ogen van de vakantiegangers want de intentie was gericht op Vermaek en Vertier en Welnu!

Wat zou dat gaaf zijn: dat de geschiedenis van De Burgh ineens onder je voeten zou liggen in die 'koopgoot', dat je -met je patatje in de hand- plotsklaps een inkijkje hebt in het ontstaan van Den Burg. Dat je zo ter plekke -met je tassen met koopwaar onder je arm- ervaren kunt, dat je niet de eerste mens bent die op deze plek gewinkeld heeft. Kortom dat de geschiedenis van Texel/Den Burg te beleven valt precies in het centrum van Den Burg.

Wat een daad zou het zijn als de gemeente Texel ineens zou inzien dat het kapitaal dat tevoorschijn komt uit deze afgravingen tot het 'ware' kapitaal behoort van de mensheid en hun 'moderne' bouwplannen transformeert tot een prachtig openlucht museum. Met uiteraard interactieve activiteiten en momenten van rust in dat prachtige parkje achter het museum. Met de kerk op de achtergrond zie je het zo voor je: het geroezemoes van 'de Oude Mensch' naadloos opgenomen met het geroezemoes van de Hedendaagse Mens.

Gemeente Texel denk na! Verkwansel je Rijkdom niet. Het ligt onder uwen voeten. Het zou toch zo jammer zijn om deze met commerciƫle nieuwbouw te bedekken.

Ericka Voortman
Inwoner van Den Burg