Tekening om de plek voor de Thijsseschool als alternatieve locatie te onderbouwen.
Tekening om de plek voor de Thijsseschool als alternatieve locatie te onderbouwen. Ontwerp: Mayke Veeger / SAB Texel

"Verplaats ijsbaan voor school"

Het idee is aan de late kant, dat weet Mayke Veeger ook wel. Niettemin loont het volgens haar de moeite nog eens goed te kijken of de locatie Thijsseschool wellicht niet een betere plek voor het toekomstige onderwijscentrum is.

Op basis van het ter inzage liggende bestemmingsplan Den Burg-zuid kon ze rekenwerk verrichten en tekeningen maken (zie hiernaast) om het idee voor de alternatieve locatie te onderbouwen. Meest opvallend daarin is het idee om de ijsbaan naar de andere kant van de Emmalaan te verplaatsen achter de OSG. Dan kan op het huidige terrein van de ijsbaan ruimte worden gecreƫerd voor parkeervoorzieningen en speelterrein. Op de plek waar nu de Thijsseschool staat, zou dan de nieuwbouw kunnen komen.

In hoeverre een alternatieve locatie nog haalbaar is, is vooralsnog de vraag. De besluitvorming in de raad is geweest en een stuurgroep van Kopwerk, Sarkon en de Stichting Samenwerkingschool is bezig met de verdere voorbereidingen op de nieuwbouw in het verlengde van de OSG. Bestuursvoorzitter Jan Bot van Kopwerk wijst er desgevraagd op dat de afgelopen jaren meerdere locaties zijn onderzocht en dat het uiteindelijk de plek achter de OSG is geworden. Meespelend daarbij is dat er gebruik kan worden gemaakt van een al bestaand gedeelte van de OSG. Bot betwijfelt of de Keesomlaan een geschikte alternatieve plek kan zijn. "Dan zou je drie hoog moeten gaan bouwen en daar zit je ook niet echt op te wachten."

Volgens Bot wordt er veel rekening gehouden met de verkeersstromen naar de OSG. Bedoeling is dat verkeer naar het onderwijscentrum een andere stroom krijgt dan het huidige verkeer naar de OSG. Bot pleitte eerder ook al voor het naar voren halen van de plannen om van de Emmalaan ter hoogte van de school een 30 km zone te maken, voordat het nieuwe onderwijscentrum er staat. Volgens planning moet dat medio 2019 zijn.

Veeger wijst erop dat op de locatie Thijsseschool al de juiste bestemming voor een school ligt. Voor de beoogde locatie moet het bestemmingsvlak nog geregeld worden in het bestemmingsplan. "Ik ben niet gelukkig met de plek waar het nieuwe onderwijscentrum nu moet komen, maar als je tegen bent, hoor je ook wel met een alternatief te komen."