Afbeelding
Foto: Ed Witte

Duurzaam

We zijn op de redactie toch al een paar dagen hard aan het nadenken: wat wordt er bedoeld met een 'duurzame toerist'? Het is een term die we opeens tegenkwamen in de gemeentelijke stukken. In een prachtig stukje proza over het Werelderfgoed kwam de zinsnede voorbij dat Texel moet gaan voor een verschuiving van de 'reguliere toerist' naar de 'duurzame toerist'.

Het is jammer dat het alweer rustiger is geworden in het centrum van Den Burg, anders hadden we meteen veldonderzoek kunnen doen naar het verschil tussen de 'reguliere' en de 'duurzame toerist'. Maar ik heb wel een vermoeden. Al die goedbedoelende, rustig slenterende toeristen die vaak pal voor je voeten stilvallen, dat moeten 'duurzame toeristen' zijn. Die nemen de tijd voor hun omgeving. Bewust uiteraard en dan heb je natuurlijk wat minder oog voor bijvoorbeeld de 'regulieren' zoals ondergetekende die in de massa gewoon van A naar B proberen te lopen...

Alle toeristen die met de auto keurig netjes hooguit 30 km per uur over de Pontweg en de Postweg rijden, dat zijn natuurlijk ook 'duurzame toeristen'. Die nemen de omgeving eveneens bewust en vooral slow (ook zo'n mooi woord uit het duurzaamheidswoordenboek) in zich op. Deze 'duurzame toeristen' hebben het begrepen, ik niet met mijn 'reguliere gekachel' om met de auto gewoon van A naar B te rijden.

Nou ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Op internet is het uiteraard niet moeilijk om concrete gegevens over de 'duurzame toerist' te vinden en op zich is de boodschap van de gemeente wel helder. Duurzaamheid en toerisme gaan op het Texel al jarenlang met elkaar samen. Neemt niet weg dat zo'n term 'duurzame toerist' er ineens is. Collega Job vroeg bij een paar organisaties op Texel eens na wat zij onder de 'duurzame toerist' verstaan en dat leverde eigenlijk meer vraagtekens dan antwoorden op.

Edoch, als we nou eens stellen dat de term 'duurzame toerist' hier gewoon vanuit het niets uit de lucht komt vallen, dan ligt alles meteen weer op zo'n plek. Zoiets kun je op Texel namelijk met een gerust hart als 'regulier' omschrijven... :-)

Jeroen van Hattum