Bureau ABC Nova brengt advies uit over de toekomst van de Jan Drijverschool.
Bureau ABC Nova brengt advies uit over de toekomst van de Jan Drijverschool. Foto: Gerard Timmerman

Wachten op advies Drijverschool

Wat gaat er gebeuren met de Jan Drijverschool? De vraag klinkt al geruime tijd in Den Hoorn, maar ook woensdag toen het college van b en w bij de Stienenpikkers op bezoek was bleef het antwoord uit.

De school sloot ruim vier jaar geleden, het gebouw bleef. Stichting Drijverhuus organiseerde exposities, maar gooide bij gebrek aan draagvlak begin dit jaar de handdoek in de ring. De Verzamelpost zit er nog, zolang de gemeente daarmee instemt. De gymzaal is voor Den Hoorn een belangrijke voorziening. ZDH beschikt over een bloeiende gymafdeling met ruim vijftig actieve leden. Commotie ontstond toen bekend werd dat Omring had gesproken met de gemeente om de plek te gebruiken voor "beschermd wonen" voor mensen met dementie. "Het is fout gelopen in de communicatie", zei wethouder Hercules woensdag. De gemeenteraad greep in en gaf aan dat het college met het dorp in gesprek moest.

De dorpscommissie formeerde een werkgroep. Deze heeft samen met het dorp een visie ontwikkeld. Die is in de kern: schoolgebouw en gymzaal behouden, school gebruiken voor (een combinatie van) wonen, kleine bedrijfjes of kleinschalige zorg. Over dit laatste heeft de werkgroep een gesprek gehad met stichting WarmThuis, die ervaring heeft met kleinschalige zorg. Op het terrein achter de school wordt gedacht aan de bouw van tien tot vijftien woningen voor jongeren/gezinnen, mogelijk door een te stichten Hoornder wooncorporatie.

De gemeente nam bureau ABC Nova in de arm om een advies te schrijven over wat te doen met het vrijkomend schoolgebouw. Dit rapport werd zeer recentelijk gepresenteerd aan het college en aan de werkgroep, die er met elkaar over hebben gesproken. Maar tijd was te kort om als werkgroep het rapport te bespreken/voor te bereiden, inhoudelijk kon men er daarom niet diep op in gaan. Op 20 november praat ABC Nova met de werkgroep. Hercules: "We proberen rekening te houden met de wensen van het dorp over deze locatie en gaan er vanuit dat de mening van de werkgroep in het advies wordt verwerkt. Maar garanderen kunnen we niets." Als het advies definitief is, buigt het college van b en w zich er over, waarna het wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Die heeft het laatste woord.