Gitta Witte en Roel de Waard.
Gitta Witte en Roel de Waard. Foto: De Vriendenkring

De Vriendenkring

Toneelvereniging De Vriendenkring speelt vrijdag 10 en zaterdag 25 maart de komedie Spiegels van de bekende schrijver Dimitri Frenkel Frank. Een waagstuk, want in deze avondvullende voorstelling betreden slechts twee acteurs de planken.

In het eerste gedeelte maakt het publiek kennis met de timide journaliste van een damesblad, die de ondankbare taak heeft een nogal van zichzelf vervulde maar slecht verkopende schrijver van 'moeilijke' boeken te interviewen. Na de pauze is de situatie gespiegeld en gaat de zelfbewuste redactrice van een kritisch weekblad in gesprek met een zachtaardige homofiele schrijver die goed heeft verdiend met zijn niet al te hoog ingeschatte romannetjes en in een kapitale villa in Italië woont. Beide malen loopt het uit op een stevige botsing, waarbij de verhoudingen op een verrassende manier op hun kop worden gezet.

De vrouw wordt in beide gevallen gespeeld door Gitta Witte, de man door Roel de Waard. Joop Rommets debuteert als regisseur en souffleur. Voor De Waard, de vaste regisseur van De Vriendenkring, is het spelen van Spiegels een oude wens. "Dimitri Frenkel Frank is wat mij betreft één van de meest intrigerende Nederlandse toneelschrijvers. In zijn stukken komen geen karikaturen voor, maar alleen echte mensen. En het knappe is dat je in die personages alle emoties tegenkomt die mensen kunnen hebben: plezier, geluk, verlangen, twijfel, verdriet, woede. En dat allemaal in één stuk. Vanaf het moment dat ik Spiegels dertig jaar geleden voor het eerst zag, is mijn droom het een keer zelf te spelen. Toen was ik er nog niet oud en rijp genoeg voor. Nu wel, hoop ik."

Beide voorstellingen beginnen om 20:00 uur. Kaarten kosten €7,50. Reserveren kan bij Marco Bakker (tel. 319307) en Joop Rommets (tel. 319405).