Naast elkaar de sporen van twee grachten van de vroegere ringburgwal in Den Burg.
Naast elkaar de sporen van twee grachten van de vroegere ringburgwal in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Nader onderzoek naar teruggevonden grachten ringburgwal

De archeologen van Archeologie West-Friesland doen deze dagen nader onderzoek naar twee oude grachten die bij de opgravingen op de Groeneplaats in Den Burg tevoorschijn zijn gekomen.

De grachten moeten onderdeel zijn geweest van de ringburgwal (voorloper van een fort) die rond de zevende eeuw na Christus in het centrum heeft gelegen. Ze werden destijds gegraven, zodat er grond was om een wal te bouwen om het binnenste deel van de ringburgwal te beschermen tegen indringers.

Volgens archeoloog Michiel Bartels wordt vulling van beide grachten gezeefd om deeltjes als glas of metaal terug te vinden, zodat aan de hand daarvan nauwkeuriger kan worden vastgesteld van wanneer de grachten dateren. Ook wordt bekeken tot waar de bodem loopt. Volgens Bartels is er nu voor de eerste keer de gelegenheid om de grachten met moderne manieren te onderzoeken.

Bij opgravingen in de Tweede Wereldoorlog, de bouw van het raadhuis en bij werkzaamheden bij de Smulpot zijn de grachten ook al eens aangetroffen, maar kwam het niet tot echt archeologisch onderzoek. Bartels liet van de week tijdens rondleidingen zien dat er onder een andere gracht die vroeger voor het klooster was aangelegd kuilen van 3 bij 3,5 meter zijn gevonden die bloksgewijs naast elkaar liggen. Mogelijk is dat van een oud militair verdedigingswerk, maar dat moet nader onderzoek uitwijzen.

De opgravingen hebben ook de restanten van een tuunwal opgeleverd. Die moet aangelegd zijn tussen de sloop van het klooster (1572) en de bouw van het Raaksje (omstreeks 1800). Het is daarmee vermoedelijk de oudste tuunwal op Texel. "Het is bijzonder om die in het centrum terug te vinden, maar het was vermoedelijk makkelijker dan een hek te plaatsen." De archeologen onderzoeken ook de teruggevonden restanten van een houten gebouw dat vroeger nabij het klooster moet hebben gestaan.

Volgens Bartels duurt het archeologisch onderzoek zoals het er nu naar uitziet nog tot komende donderdag. Gevonden materialen zijn geregistreerd en gaan naar het provinciaal depot in Castricum. Er komt een wetenschappelijke publicatie over de opgravingen en bedoeling is dat daar ook een publieksversie van wordt gemaakt. Zaterdag tijdens de Texelse dag van de Archeologie in De Wielewaal in De Waal (van 10:30 tot 16:30 uur) is er eveneens aandacht voor de opgravingen aan de Groeneplaats.