Vier restaurants in nieuwe Lekker 2018

"Een culinaire parel" en 'verrassend". Twee omschrijvingen voor restaurant Bosq en 't Pakhuus in de nieuwe editie van de restaurantgids Lekker.

Beide restaurants zijn voor het eerst opgenomen in de Top 500 van beste restaurants in Nederland. In totaal staan er vier Texelse restaurants in de Lekker 2018. Vincent Eilandkeuken staat er voor het tweede jaar in en Bij Jef staat voor het zevende jaar in de Top 100. Het hotel-restaurant van Jef Schuur en Nadine Mögling in Den Hoorn stijgt met drie plekken naar de 43ste plaats in de Top 100. Restaurant Wambinge van Hotel Greenside, vorig jaar nieuw in de Top 500, staat niet meer in de editie van 2018.

Restaurant Bosq van Robin en Marlies Koenen aan de Bakkenweg aan de rand van de Dennen wordt geprezen voor de keuken "die meer biedt dan de bekende toeristenschotels". De keurmeesters van de Lekker genoten er van loempiaatjes met lamsvlees en honing, gebakken scheermessen van het wad en een lamsbout die op lage temperatuur was gegaard en daarna geroosterd.

't Pakhuus op de haven in Oudeschild, waar Boy Schuiling de scepter zwaait, wordt omschreven als "een sfeervolle oase tussen alle toeristische eetgelegenheden". Met name visliefhebbers kunnen er volgens de restaurantgids hun hart ophalen. De keurmeesters aten er onder meer gewokte Noordzeekrabbenpoten, op de huid gebakken heek met kokkels van het wad en lamsvlees.

Vincent Eilandkeuken van Vincent Hoekstra en Mirjam van der Ploeg, recent verhuisd van de Grensweg naar de Gravenstraat in Den Burg, wordt geprezen voor het nieuwe interieur in de nieuwe zaak en het vele gebruik van lokale producten. De Lekker is zeer lovend over een gerecht met kabeljauw en kokkels in een aromatische nage met crème van van mierikswortel en spitskool. "In alle opzichten een uitstekend gerecht". Het restaurant wordt omschreven als een zaak om in de gaten te houden.

Bij Jef blijft een klasse apart. De keurmeesters vonden het een feest om er te mogen zijn. "Alles klopt hier." De Lekker prijst Schuur voor zijn "moderne en innovatieve manier van koken waarbij hij iedere keer de juiste balans in de smaakbeleving weet te brengen samen met zijn nog relatief jonge brigade."

De kennis van Mögling over wijnen gecombineerd met de gerechten wordt geprezen en de kaaswagen die bij het dessert wordt voorgereden krijgt een compliment van de keurmeesters. "Die kent uitsluitend Texelse en Terschellinger koemelkse en schapenmelkkazen en daar kunnen wij ons goed in vinden."