Paul van Dijk wil de 'Talk' terug

Het pand is inmiddels "een donker gat" in de Dorpsstraat in De Koog, maar de juridische strijd om restaurant 'Talk of the Town' woedt voort.

Dinsdag stonden Paul en Rosalinda van Dijk in hoger beroep tegenover Frits Langeveld bij het Gerechtshof in Amsterdam. Daar bleek dat de afgelopen maanden volop is onderhandeld over de (ver)koop van het restaurant. Zonder resultaat. Maar Van Dijk geeft niet op. Hij wil "de Talk" terug.

De voormalige exploitant ging bij het hof in beroep ging tegen een uitspraak die de voorzieningenrechter in Alkmaar eind maart deed. Die oordeelde destijds dat Van Dijk het restaurant moest ontruimen omdat hij bij Langeveld over 2015 en 2016 een huurachterstand van circa 75.000 euro had opgebouwd. In totaal is hij Langeveld nog een bedrag van 170.000 euro aan niet-betaalde huurpenningen verschuldigd.

Formeel bestrijdt Van Dijk dat bedrag niet langer. Hij is niet in beroep gegaan tegen de uitspraak, die de huurachterstand onherroepelijk vaststelde. Hij verweerde zich wél tegen de uitspraak die hem dwong het restaurant vlak na Pasen te verlaten. Volgens zijn advocaat heeft Van Dijk juridisch gezien een stevige, solide positie om The Talk terug te krijgen. "De ontruiming is bevolen op basis van een huurachterstand. Maar het huurcontract is nooit ontbonden. Op grond daarvan moet Van Dijk het pand gewoon weer in kunnen en aan de slag gaan. Hij is de ideale exploitant voor dit restaurant. Hij is een vakman, hij wil niet anders."

Bij de zitting bleek dat op initiatief van Langeveld vier maanden lang is gesproken over (ver)koop van het restaurant. Daarbij was onder meer een accountant betrokken. "Eind september bleek dat Paul het niet rond kreeg. Toen heb ik het te koop gezet. Niet eerder", aldus Langeveld dinsdag. Rancune heeft hij niet, benadrukte hij, en praten kan altijd. "Maar ik wil van het pand af. Ik voel er niets voor om opnieuw in een verhuursituatie te belanden." Volgens zijn advocaat Steven Arnold staat of valt alles met een goed voorstel, met inbegrip van de huurschuld. "Over een serieus plan denken we serieus na." Het pand staat te koop voor € 675.000,-.

De partijen hebben vier weken de tijd om tot een eventuele deal te komen voor het hof zich uitspreekt. Verliest Van Dijk de zaak en bevestigt het hof de uitspraak die de rechter in Alkmaar eind maart deed, dan wil hij een schadeclaim bij Langeveld neerleggen. "Van Dijk heeft ondanks een lopend huurcontract zijn werk niet kunnen doen", aldus Hartkamp. Zij noemde de daardoor geleden schade hoog. Een eventuele claim overstijgt het bedrag van de huurachterstand, zei zij. Het hof doet op 28 november uitspraak.