Op 13 mei 2013 werd ZDH tegen De Koog kampioen.
Op 13 mei 2013 werd ZDH tegen De Koog kampioen. Foto:

Favorietenrol De Koog biedt geen garanties

In De Koog staat zondag om 14:00 uur de eerste eilandderby van het seizoen op het programma als de 'blauwe trein' het in eigen huis opneemt tegen ZDH. De Koog staat vijfde, ZDH staat elfde. De thuisploeg is dan ook de favoriet voor het duel, maar het verleden heeft uitgewezen dat de eilandderby's toch wedstrijden op zich zijn.

Voor de laatste eilandderby tussen de teams gaan we terug naar 13 mei 2012, toen ZDH zich in Den Hoorn tot kampioen van de vijfde klasse A kroonde met een 1-0 overwinning. "Ik speelde toen geen onverdienstelijke pot", weet Marcel Boone zich te herinneren. Van de spelers die toen meededen zitten Daniël Bakker, Guido Boogaard, Gijs de Graaf (geblesseerd en hierdoor twijfelgeval) en Mike de Bruijn ook komende zondag weer bij de selectie. Boone staat ditmaal als de trainer van ZDH langs de kant en hij drukt zijn team nadrukkelijk in de underdog-rol. "Als we tien keer tegen De Koog spelen, winnen zij er normaliter negen. Maar we geven ons niet van tevoren gewonnen. Als iedereen een goede dag heeft, kunnen we het ze lastig maken. Dat moeten er niet meer blessures bijkomen." ZDH staat na de nederlaag van afgelopen weekend elfde van de twaalf teams. "Als we daar aan het einde van de rit staan, ben ik dik tevreden."

De Koog

Aan Koger zijde speelden Eddy Witte, Andries Kuip, Bart Jan Grisnigt, Ben Siebinga en Robin Schoo ook in 2012 al mee. De Koog zal zondag zeker niet tevreden zijn met een gelijkspel. Coach van der Hert heeft er vertrouwen in: "maar van onderschatting is geen sprake. Ik snap dat ZDH de underdog-rol kiest, maar het blijft een derby. We zijn zo goed als fit, maar het wordt spannend. Ik ben blij met mijn selectie. In het speciaal wil ik Bart-Jan Grisnigt even benoemen. Wat een inzicht, die heb je liever in je team dan tegen je. Hij was destijds al goed, maar nu.... Aan de andere kant hebben zij een geweldige keeper, die moeilijk te passeren is." Dat de favorietenrol niet altijd tot een zege leidt, bleek vorig seizoen toen De Koog SV Oosterend niet op de knieën kreeg. Bovendien zat er vanaf toen zand in de motor en zag De Koog het kampioenschap in rook opgaan.

Een blik in het archief levert qua grote cijfers vooral winstpartijen op voor ZDH. Zo werd het in 1972 1-9 en in 2004 werd De Koog helemaal van het kastje naar de muur gestuurd. Over twee wedstrijden werd het maar liefst 13-2. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar er zijn genoeg historische gebeurtenissen die houvast bieden voor de Hoornders. In 1990 speelde De Koog om het kampioenschap en vocht ZDH net als nu tegen degradatie. Toch was ZDH in die wedstrijd niet de mindere. "Ondanks de waarschuwingen vooraf leek De Koog het elftal van Den Hoorn vooral in het begin van de wedstrijd te onderschatten", valt op te maken uit het verslag. Via doelpunten van Gerard Timmerman (ZDH), Hans Polderman, Peter Brons (beiden De Koog) en Ruud Wilner (ZDH) eindigde de derby destijds in 2-2. Een memorabele clash tussen De Koog en ZDH vond plaats op zondag 19 augustus 2007, de wedstrijd werd na 57 minuten gestaakt. Dat gebeurde nadat De Koog een vrije trap kreeg toegewezen en ZDH-speler Hidde Struick de bal naar de thuisclub wilde werpen. Deze belandde met een boogje op de rug van de scheidsrechter die daarna in woede ontstak. De scheids was niet tot bedaren te brengen. Struick kreeg rood en de wedstrijd werd gestaakt bij een 3-0 voorsprong voor De Koog. Op dat moment stond de thuisploeg al met een man minder omdat Andries Kuip Remco Boogaard - volgens Kuip zelf was het Maurits Lap - een schop had gegeven omdat hij vond dat de scheids naliet in te grijpen. Hij zal komende zondag de negentig minuten wel graag vol willen maken. Het is wel een voorbeeld dat laat zien dat er bij eilandderby's altijd op het scherp van de snede wordt gestreden.